Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blokkades en protesten in Peru hinderen druivenexport

"Van 2,9 miljoen kartons vorig jaar in week 4 naar 126.000 dit jaar"

Politieke instabiliteit verlamt Peru en blokkades en protesten wegen op de economische activiteit. Binnenkort komen de exportcijfers voor januari beschikbaar, maar Darío Núñez, directeur van Uvica, heeft al aangekondigd dat de situatie voor zijn druivenexportbedrijf "bedroevend" is.

"Vorig jaar exporteerden we in week 4 ongeveer 2,9 miljoen kartons. Dit jaar hebben we er in dezelfde week 126.000 verladen. Dat is een schamele 4%”, merkt hij op. "Maar het ergste is misschien nog de deuk in het imago van het land, want we hebben de programma's niet kunnen naleven", zegt Núñez.

Wegens de onmogelijkheid om het fruit te verzenden hebben de druiven hun bestemmingen in de Verenigde Staten en Europa niet kunnen bereikten, waaronder supermarktketen Mercadona in Spanje. Dit leidt tot grote bezorgdheid over klanten die van leverancier zouden kunnen veranderen. Om deze reden is hij van mening dat Peru in ieder geval zijn leiderschap als wereldleverancier van druiven aan het verliezen is.

"Dit is een activiteit die op vertrouwen gebaseerd is. Je moet je afspraken nakomen. Als het dit jaar de derde keer is dat we niet voldoen aan de overeenkomsten, zal de koper, die een supermarktketen in elk deel van de wereld kan zijn, zijn blik op andere landen richten", legt hij uit.

De maatschappij wordt hevig dooreengeschud door de protesten en blokkades. Januari is een van de belangrijkste maanden voor de druivenoogst en duizenden arbeiders zien hun bron van inkomsten in gevaar. "We werkten met 1.700 mensen op het teeltbedrijf. In totaal zijn er in deze periode waarschijnlijk tussen de 100.000 en 110.000 arbeiders tewerkgesteld in de druivensector in Peru", vertelt Núñez.

"We hebben het niet over één dag niet werken, maar over een inactiviteit van meer dan 20 dagen. Telers geraken gewoonweg niet op hun percelen en dit is precies de tijd van het jaar waarin de inkomsten uit export theoretisch het hoogst zijn. Alleen al in de regio Ica zijn er zo'n 80.000 mensen die vandaag geen geld verdienen dat ze nodig hebben om de rest van het jaar door te komen", voegt Alfonso Bustamante Canny, directeur van het teeltbedrijf Cerro Prieto, eraan toe.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum: