Peru hervat na 12 dagen druivenexport

Na 12 dagen van blokkades en gewelddadige inbraken op teeltbedrijven zijn de werkzaamheden voor druiven in Ica, Peru, hervat. Volgens Alejandro Cabrera van de Association of Table Grape Producers of Peru (Provid) konden handhavers en burgers vreedzaam onderhandelen over de opening van cruciale wegen.

"Wij waarderen de vastberaden inzet van de burgers en feliciteren de voorbeeldige en vreedzame acties van de handhaving bij de vrijgave van de snelwegen in de regio Ica, die maandag zijn uitgevoerd. Na meer dan 12 dagen van stremmingen die de dagelijkse ontwikkeling van de activiteiten van de exportsector belemmerden, kunnen onze medewerkers hun oogst- en verpakkingswerkzaamheden in de verschillende teeltbedrijven en verpakkingsbedrijven van de regio Ica hervatten", aldus Cabrera.

De afgelopen twee weken waren zwaar voor de regio Ica, het belangrijkste teeltgebied van druiven in Peru. "Meer dan zes bedrijven waar druiven worden geteeld, zijn getroffen door vandalisme en criminelen die de voorgevel van teeltbedrijven en bewakingshokjes in brand hebben gestoken. Zij waren op zoek naar werknemers van de sector om zich bij hun demonstraties en stakingen aan te sluiten, waarbij ze hen zelfs hebben bedreigd zodat ze niet verder werkten. Verschillende bedrijven hebben hun activiteiten stilgelegd vanwege de grimmige stemming in de afgelopen week. Sommige zijn zelfs gestopt vanaf donderdag 19 januari, de dag waarop deze gewelddadigheden begonnen. Andere zijn gestopt vanaf maandag 23 januari en de overgrote meerderheid heeft zijn werk stilgelegd sinds dinsdag 24 januari."

"Als we het laatste seizoen (2021-2022) als referentie nemen, exporteerde de regio Ica in de maand januari gemiddeld voor ongeveer 12 miljoen dollar aan druiven per dag, gemiddeld 4.200 ton per dag. Bovendien werken er dagelijks meer dan 70.000 mensen in de boomgaarden met de oogst en in de fabriek met de verwerking van onze druiven. Mensen die van dag tot dag leven konden door deze vernielingen in het binnenland geen inkomen genereren. Voor elk bedrijf dat stopt, kunnen tussen de 2.000 en 4.000 banen verloren gaan", aldus Cabrera.

Hij zegt dat Provid en de hele sector blij zijn door te kunnen gaan met oogsten, verpakken en exporteren. "Bovendien maken zij de reactivering van de economie in haar geheel van de Ica-regio mogelijk, doordat de honderdduizenden burgers die indirect bij de sector betrokken zijn, kunnen deelnemen aan de waardeketen, zoals het geval is bij hotels, magazijnen, restaurants, winkelcentra, vervoerders en diverse agenten die directe diensten verlenen aan de tuinbouw in de Ica-regio. We roepen op tot bezinning, in het belang van het land, waardoor we samen verder kunnen bouwen aan het Peru dat we allemaal wensen en verlangen. Wij hebben, samen met de AGAP, meer dan eens een oproep gedaan aan de autoriteiten van het land om actie te ondernemen en de rechtsstaat in ons land, de vrijheid van arbeid en de vrijheid van handel te behouden. Peru wil vrede en we hebben deze vrede nodig om met elkaar te kunnen praten en samen te bouwen aan de toekomst die we allemaal voor ons land willen," besluit Cabrera.

Voor meer informatie:
Alejandro Cabrera
PROVID
contacto@provid.org.pe
www.provid.org.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.