"Weer van februari tot april bepaalt kwaliteit en kersenaanbod"

Er wordt sterk gehoopt dat het weer in Turkije de komende maanden goed zal meespelen om in 2023 een goed kersenseizoen te hebben, zegt marketingco├Ârdinator van Alanar Yigit Gokyigit. "We verwachten de vroege kersenrassen eind mei te oogsten en de piekvolumes worden zoals gewoonlijk eind juni-begin juli geoogst. De weersomstandigheden van februari tot april zullen een grote invloed hebben op zowel de kwaliteit als het volume. We investeren in kersen sinds Alanar in 2018 werd overgenomen door Tekfen Holding, een van de grootste conglomeraten in Turkije."

De Turkse exporteur wil zijn eigen kersenteelt de komende 6 jaar aanzienlijk verhogen, legt Gokyigit uit. "Naast de technologische investeringen die we hebben gedaan, waaronder een kersensorteermachine, Vision 3 van Unitec, heeft Alanar aanzienlijke investeringen gedaan in de aanleg van meer boomgaarden." Naast vijgen, abrikozen, pruimen en blauwe bessen verwacht het bedrijf in 2023 meer dan 400 ton kersen uit eigen boomgaarden te oogsten. "Tegen 2029 verwachten we jaarlijks 2.000 ton kersen te kunnen oogsten. Dit jaar vernieuwen we ook de machines in onze pakstations die worden gebruikt voor het sorteren en verpakken van kersen."

Hoewel de kersenoogsten over het algemeen lager waren in Turkije, was het land in 2022 nog steeds de grootste leverancier, zegt Gokyigit. "Turkije is altijd een grote kersenteler in de wereld geweest, hoewel de rangschikking als exporteur jaarlijks varieert. Vorig jaar waren de oogsten wereldwijd over het algemeen lager. Daarom was Turkije, ondanks een lagere oogst, in 2022 nog steeds de grootste kersenteler ter wereld. Het kersenareaal in Turkije is de afgelopen vijf jaar vrij stabiel geweest."

Gokyigit ziet dat de vraag naar hun kersen elk jaar toeneemt, dankzij hun samenwerking met grote supermarkten. "We werken samen met grote supermarktketens. Duitsland is altijd de belangrijkste markt voor ons geweest, en we verwachten niet dat dit in 2023 anders zal zijn. De kersen van Alanar worden de laatste jaren steeds populairder, vooral in Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Aziatische landen. We verwachten ons marktaandeel in deze regio's in het komende kersenseizoen te vergroten."

Alanar neemt deel aan de Fruit Logistica. U kunt hun stand vinden in de City Cube/Hall B, C30, in het Turkse paviljoen.

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Tel.: +90 549 804 87 56
yigit.gokyigit@alanar.com.tr
www.alanar.com.tr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.