EU-consumenten kopen minder biologisch

De coronapandemie heeft de verkoop van biologische levensmiddelen in de EU gestimuleerd, waardoor deze in 2021 de Amerikaanse markt heeft ingehaald. Maar de stijgende inflatie in combinatie met de hoge voedings- en energieprijzen zullen de verkoop van biologische levensmiddelen in de meeste EU-landen in 2022 waarschijnlijk doen dalen. Desondanks blijven er goede vooruitzichten voor de export van bio-producten uit de VS naar de EU. Vakbeurzen zoals BioFach, 's werelds grootste biologische vakbeurs, vormen een uitstekende toegangspoort voor Amerikaanse bedrijven om contact te leggen met zakenpartners.

De biologische tuinbouwmarkt en -teelt in de EU
De Verenigde Staten en de EU vormen 's werelds grootste biologische markten. Beide hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, waarbij de Verenigde Staten in 2012 de grootste mondiale markt voor bio-voeding werd. In 2021 heroverde de EU de toppositie omdat de groeipercentages in haar lidstaten dynamischer waren dan de ontwikkeling in de Verenigde Staten. De FAS-kantoren in de EU schatten dat de EU-markt in 2021 in totaal € 53,9 mld zal bedragen, met een sterke stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens de Organic Trade Association (OTA) steeg de verkoop van biologische levensmiddelen in de Verenigde Staten met een bescheiden 2% tot € 52,9 mld in 2021.


De bio-markten in de EU liet in 2021 groei zien. Landen als Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Ierland, Griekenland, Roemenië en Slowakije lieten dubbele groeicijfers zien. De Covid-19-pandemie bleef een belangrijke motor die de biologische verkoop in deze landen verder stimuleerde. Vanaf 2020 veranderden consumenten hun koop- en consumptiegewoonten tijdens perioden van "lockdown" toen restaurants gesloten waren en thuis koken de norm werd.

Verwacht wordt dat deze trend in 2022 niet zal aanhouden. Hoge inflatiecijfers in heel Europa, aangewakkerd door stijgende voedings- en energieprijzen, zorgden ervoor dat veel consumenten geld gingen besparen door goedkopere voedingsmiddelen te kopen. FAS-posten in de EU schatten dat de verkoop van bio-voeding in 2022 met ongeveer 5% kan dalen. Samen met de wisselkoerseffecten van de zwakkere euro zou de EU-markt voor bio-voeding kunnen dalen tot €46 mld in 2022.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.