Nieuw-Zeelandse kiwitelers eisen uitleg over uitblijvende betaling

Telersorganisatie NZKGI, die de Nieuw-Zeelandse kiwitelers vertegenwoordigt, heeft Zespri om uitleg gevraagd nadat telers te horen kregen dat ze volgende maand geen voortgangsbetalingen zouden ontvangen. Dit heeft te maken met het feit dat Zespri chief executive Dan Mathieson vorige week de telers vertelde dat de problemen met de fruitkwaliteit erger waren dan eerder gedacht, waardoor er minder inkomsten uit overzeese markten komen.

Als gevolg van deze problemen is Zespri van plan de betalingen aan telers van groene kiwi's te verlagen, waarschijnlijk met meer dan
€ 0,39 cent per tray en € 0,33 voor telers van biologische kiwi's, hoewel dit nog moet worden bevestigd. Volgens NZKGI was de aankondiging van Zespri zeer verrassend. Chief executive Colin Bond zei dat het fruitverlies voor het afgelopen seizoen nu 20 procent bedraagt, tegenover de eerder voorspelde 7 procent, een stijging van 186 procent.

"Het aantal herverpakkingen is ook met 300 procent gestegen - net als de kwaliteitseisen - ten opzichte van 2022. Bovendien is onze belangrijke Japanse markt met meer dan een miljoen trays onderbevoorraad en is de kwaliteit van het fruit slechter dan voorspeld. De situatie is onaanvaardbaar."

Volgens de telersorganisatie lijden de telers zwaar en is de laatste klap onhoudbaar.

Bron: rnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.