Zespri snijdt in uitbetaling door kwaliteitsproblemen

In een brief aan de kiwitelers zei Dan Mathieson, COE van Zespri, dat de kwaliteitsproblemen bleven toenemen naarmate het seizoen 2022 ten einde liep.

"De vraag naar ons fruit is zoals verwacht gebleven en we hebben het seizoen 2022 afgerond in lijn met voorgaande jaren. We hebben echter een verdere verslechtering gezien in de fruitkwaliteit in de laatste verzendingen, met name die van onze groene variëteiten naar Europa en Azië. Deze zendingen zijn aangekomen nadat onze eerdere prognoseberekeningen waren afgerond, waarbij de fruitkwaliteit veel slechter was dan verwacht."

Ten tijde van de raming werd het fruitverlies in Europa voor het laatste kwartaal van het jaar geraamd op ongeveer 7%. De voorlopige raming van het fruitverlies is nu opgelopen tot 20% in deze periode, en het fruit dat bij aankomst moest worden omgepakt lag ongeveer driemaal hoger dan het jaar daarvoor. Ook de kwaliteitseisen van de klanten zijn naar schatting bijna drie keer zo hoog als in het vorige seizoen.

Door het grotere fruitverlies in Nieuw-Zeeland was er in Japan een tekort van meer dan een miljoen trays.

Vanwege de hogere kosten als gevolg van de kwaliteitsproblemen is Zespri van plan de betalingen aan de telers te verlagen. Deze zullen waarschijnlijk meer dan 60c per tray bedragen voor groene en 50c voor biologische telers, maar dit moet nog worden afgerond.

"We begrijpen hoe moeilijk dit zal zijn voor telers aan het einde van een moeilijk jaar. Gezien de aanzienlijke impact die dit heeft op de opbrengsten van de groene kiwisector en het bedrag dat tot nu toe al is betaald voor het seizoen 2022, gaan we niet verder met de voortgangsbetalingen van februari voor groene en biologische telers. 

"Dit is niet het soort nieuws waarmee we het jaar wilden beginnen en het herinnert ons aan het belang van het aanpakken van onze fruitkwaliteit, gezien de hoeveelheid waarde die we daardoor hebben verloren. Positiever is de aanhoudende vraag naar ons fruit."

Voor meer informatie:
www.zespri.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.