Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Randy Dijksman, Combilo:

"Gezonde, stabiele perenmarkt, maar extreme prijspiek is uitgebleven"

Tholen - "We zijn in de laatste fase van het huidige afzetseizoen aangekomen. De tijd van terugblikken, evalueren en eventuele bezinning is daarmee aangebroken. Daarnaast kunnen we al met een schuin oog kijken naar de nieuwe oogst", vertelt Randy Dijksman van Combilo. "Het lopende seizoen is voor de meeste fruittelers gelukkig goed en gezond verlopen. Voor wat betreft peren is er al enkele maanden sprake van een stabiele markt op een mooi prijsniveau. Zoals eerder verwacht werd is de extreme prijspiek zoals we die afgelopen seizoen gezien hebben vooralsnog uitgebleven. Ik verwacht ook niet dat deze nog gaat komen. De totale voorraad peren is nog altijd voldoende en vraag en aanbod zijn min of meer in balans. Op dit moment lijkt er zelfs even wat meer aanbod dan vraag te zijn. En dan met name op het vlak van kwalitatief zwakker fruit. We zien de hoeveelheid klachten stijgen en de uitval tijdens het sorteerproces neemt toe. Dit is jammer, want het huidige prijsniveau schept ook bepaalde verwachtingen bij onze klanten."

"Daarnaast hebben diverse importeurs meer vrij volume peren laten komen van het zuidelijk halfrond. Dit als reactie op de enorme vraag die er afgelopen jaar was. Dit jaar liggen de kaarten anders geschud. Conference is nog altijd de gevestigde orde en laat zich niet zomaar van de troon stoten. Toch moeten we rekening houden met het feit dat er op dit moment versere en goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. Dit is merkbaar op bijvoorbeeld de Duitse markt waar wij als Combilo veel actief zijn. Diversen lijnen Conference zijn toch helaas vervangen door bijvoorbeeld Abate Fetel", vervolgt Randy. "Ik denk dat een belangrijk evaluatiepunt is om altijd de kwaliteit van het fruit centraal te stellen bij de overweging van het verkoopmoment. De laatste tijd stond met name de prijs centraal en is er te veel geforceerd op dat gebied. Hierdoor zijn er peren die enkele maanden geleden al verkocht hadden moeten worden, te lang blijven zitten. Hier plukken we vandaag niet de vruchten van."

"De komende tijd verwacht ik weer een herstel in de balans tussen vraag en aanbod zodra het kwalitatief zwakkere fruit geruimd is. Eigenlijk liggen vanaf nu 95% van alle prijzen en volumes vast in programma's. Handelspartijen hebben dit ingedekt en ik voorzie nog weinig vrije handel. De veilingklok in Belgiƫ speelt eveneens al enkele weken geen rol van betekenis meer", aldus Randy. "Omdat Combilo met name een export en re-export partij is, zijn we nauwelijks actief op het gebied van Nederlandse appelen. Ik hoor dat Elstar vlot geruimd worden, echter ook niet altijd zonder de nodige kwaliteitsuitdagingen. In Europa is Gala ook grotendeels geruimd. Wij sluiten begin mei het Poolse appelseizoen af en stappen dan volledig over op overzees fruit. De prijzen van appelen in zijn algemeenheid zijn meer dan tevredenstellend geweest. Jonagold zal de komende tijd nog beschikbaar zijn, al is het verre van zeker of de aansluiting met het nieuwe seizoen gehaald zal worden."

"De bloeiperiode van de nieuwe oogst is uitdagend geweest, maar heeft door enkele mooie en warme dagen toch voor de meeste hoofdrassen wel goed uitgepakt. De periode kort daarna heeft grotere problemen met zich meegebracht. Met onder meer hagel, (zeer) lage temperaturen, storm en ook nog plaatselijk nachtvorst. Er is onmiskenbaar in een groot deel van Nederland in meer of mindere mate hagelschade opgetreden. Ook hebben de harde wind en de lage temperaturen tot de nodige stress geleid. De uitwerking van dit alles zal de komende weken duidelijk worden. De natuur is echter veerkrachtig en zal zich uiteindelijk ook weer deels herstellen. Het is nu nog te vroeg om uitspraken over de mogelijke nieuwe oogst te doen", vervolgt de hardfruithandelaar.

\Op 1 mei viert Combilo haar 100-jarig bestaan. Dit zal met gepaste trots gevierd worden. "Via deze weg bedanken wij alvast al onze partners voor het vertrouwen en hopen dit nog vele jaren samen verder te onderhouden en ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Randy Dijksman
Combilo b.v.
Transportweg 23
2742 RH Waddinxveen
Tel: +31 (0)180 446 747
[email protected]
www.combilo.nl