Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nu aanbod Mexicaanse avocado's op Europese markt vergroten"

"Als gevolg van de terugval van de Spaanse avocado-oogst door de droogte zal de import dit seizoen belangrijker zijn dan andere jaren", zegt Francisco de la Torre van het Spaanse Aguacatec La Victoria. De Mexicaanse avocado zou kunnen profiteren van dit gat op de Europese markt. "De importkanalen zijn grotendeels vastgelegd, meer bepaald met product uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika, en in toenemende mate ook uit andere herkomstlanden zoals Ethiopië of Marokko. Maar toch vooral uit Mexico, dat, hoewel het zich toespitst op export naar de Verenigde Staten, een uitgebreide ervaring heeft met de teelt en afzet van dit fruit, alsook met de logistiek van de export." 

Het bedrijf uit Málaga werkt hand in hand met de Mexicaanse sector, wiens situatie vorig jaar veranderde met de toestemming voor de export van avocado's vanuit de staat Jalisco naar de Amerikaanse markt. "Voorheen was de avocdo uit Jalisco de meest verkochte Mexicaanse avocado in Europa, omdat het grootste deel van de opbrengst van Michoacán naar de Verenigde Staten ging. Nu krijgen we ook de kans om meer volumes uit Michoacán naar de Europese markt te halen", vertelt Carlos Moreno.

Dit zou ook kunnen helpen om meer stabiliteit te brengen in de prijzen van Mexicaans fruit, die de afgelopen weken sterk schommelden. "Telers zagen prijsverschillen van tussen 30 en 40%", vertelt Carlos bij zijn terugkeer naar Spanje van een reis naar Mexico. "De vraag is momenteel goed. Met de Super Bowl, die dit jaar op 12 februari plaatsvindt, verzendt Mexico de grootste volumes avocado's naar de Verenigde Staten, maar daarna zakt de vraag weer."

"Dit is het moment om de aanwezigheid van Mexicaanse avocado's op de Europese markt te vergroten, maar het probleem is de prijs. Als Mexico een kans wil maken in Europa, moet het op de lange termijn denken en een behapbaardere prijs voorstellen voor zijn fruit." Momenteel is Peru de belangrijkste leverancier in Europa, waar alle prognoses van de sector erop wijzen dat de avocadoconsumptie nog steeds een interessant groeipotentieel heeft. "Als het op prijs kon concurreren met Peru, zou de avocado uit Mexico furore maken op de Europese markt."


Foto met dank aan Viveros Guzmán (Alhaurín de la Torre), de kwekerij die zaailingen op de markt brengt die ontwikkeld zijn met de Israëlische pitten van Aguacatec La Victoria.

Avocadopitten uit Israël 
Prijs is immers een fundamentele factor in de competitieve wereldwijde avocadomarkt. In Spanje, dat momenteel midden in het seizoen zit, houden de prijzen stand in vergelijking met vorig jaar, legt Francisco uit. "De telersprijzen hebben geen substantiële wijziging ondergaan. Greenskins zoals Fuerte worden betaald rond de € 1,70 per kilo, met maten van meer dan 170 gram, en Hass schommelt rond de € 2,50 per kilo. De prijzen zijn niet slecht, maar laten ondanks het oogstverlies dit jaar geen noemenswaardige stijging zien." 

De precieze cijfers van de oogstdaling zullen pas zichtbaar worden als de eindbalans van het seizoen wordt opgemaakt, maar nu is al bekend dat het percentage uit twee cijfers zal bestaan. Het gebrek aan water – de toevoer van het stuwmeer van Viñuela naar de meer dan 6.000 hectare in de provincie Málaga werd afgesloten – heeft tot enkele kritieke momenten geleid, geeft Francisco aan. "Telers hebben voorrang moeten geven aan het redden van de bomen boven de oogst. Kwekerijen beseffen dat het, gezien de schaarste aan water en het zoutgehalte, noodzakelijk is om met meer resistente pitten en onderstammen te werken. Daarom werken we bij Aguacatec La Victoria met een lijn avocadopitten uit Israël die goed bestand zijn tegen het zoutgehalte en de waterhardheid. Dit wordt ons althans bevestigd door de Spaanse kwekerijen die de planten opkweken."


Kenmerken van de pitten van Aguacatec La Victoria. Klik hier om de afbeelding te vergroten.

"Gezien het mogelijke gebrek aan water en met de toename van het gebruik van water uit ontziltingsinstallaties, zijn we van mening dat de pitten waarmee we werken veel telers kunnen helpen en zullen bijdragen aan het succes van hun teelt in de toekomst." 

Voor meer informatie:
Aguacatec La Victoria
Tel: +34 630 494 517 (Spanje)
info@aguacateclavictoria.com
https://aguacateclavictoria.com

Publicatiedatum: