Salix Fruits

Chili: Nieuwe druivenrassen doen het dit seizoen beter dan traditionele

"In Chili begint het druivenseizoen later en dit jaar nog weer 10 dagen later dan vorig jaar," zegt Ignacio Vidales, verkoopmanager voor Canada en Midden- en Zuid-Amerika van Salix Fruits. "Het aanbod van druiven blijft groeien. Bijna 90 procent van de verzendingen is naar de Verenigde Staten gegaan en in mindere mate naar Azië, Latijns-Amerika en Europa," zegt Vidales.

De oogst zelf zal naar verwachting in totaal 8 tot 10% minder groot zijn in Chili, grotendeels veroorzaakt door de wisseling in rassen. "Dit seizoen van 2022-2023 zullen de nieuwe variëteiten naar verwachting de traditionele rassen qua volume overtreffen," zegt hij.

Op dit moment zijn traditionele druivenrassen zoals Thompson, Flame en Sugraone in productie in het noorden van Chili, evenals de nieuwere rassen zoals Arra 15, Arra 29, Sugra 14 en 13. Het seizoen zal naar verwachting eindigen met Red Globe.

Verschuivende regio's
"Momenteel komt het belangrijkste volume uit de noordelijke zone van het land, uit de derde en vierde regio. Over ongeveer 10 dagen zouden we fruit uit de centrale zone van Chili moeten zien en we eindigen met de productie uit voornamelijk de zesde regio," zegt Vidales.

Wat de prijzen betreft, zegt hij dat deze vergelijkbaar zijn met vorig jaar, met een lichte daling van de prijzen van de traditionele rassen. "De belangrijkste uitdaging als land is om de markten vroeg te bereiken met hogere prijzen, zonder de kwaliteit en de conditie van het fruit te verwaarlozen, zodat mogelijke regens in april worden vermeden," zegt hij. Hij voegt eraan toe dat de vraag in de VS sterk is begonnen en dat de vraag naar nieuwe en traditionele vroege rassen ook is toegenomen vanuit Azië, Latijns-Amerika en Europa.

Tegelijkertijd is de prijs van de zeevracht wat gedaald, waardoor Salix producten kan aanbieden op markten die vorig jaar moeilijker te bereiken waren.

Zuid-Afrikaanse teelt
In Zuid-Afrika is het aanbod, na de aanvankelijke zware regens in het noorden van het land, genormaliseerd. Momenteel leveren Limpopo, de Noordkaap en Namibië allemaal druiven en is het seizoen van Hex River in de Westkaap net begonnen.

"De tweede oogstraming van de Zuid-Afrikaanse druivensector laat een daling zien van 8% ten opzichte van de oorspronkelijke raming, de oorspronkelijke raming ging uit van 71,5 miljoen kartons (4,5 kg). Op basis hiervan wordt verwacht dat de totale oogst 15% lager zal zijn dan de oogst van 2021/2022," aldus Shaun Swart, countrymanager voor Zuid-Afrika van Salix Fruits, waarbij hij opmerkt dat het volume in de vroege teeltgebieden tot 30% lager kunnen liggen.

Rassen
Wat de rassen betreft, worden Sugraone, Flame en Sable verpakt, terwijl sommige telers in Namibië al IFG-rassen verpakken. Andere rassen die worden verzonden zijn Midknights en Crimson Sugra 35. Het seizoen wordt in april afgesloten met Red Globe.  

Het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse druiven gaat naar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voor de groot- en retailhandel. Het tekort aan kartons in Zuid-Afrika vormt een uitdaging voor de verzenders, zodat de meesten alleen losse verpakkingen van 4,5 kg verpakken.

"De prijzen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. De verwachtingen in het Midden-Oosten waren echter veel lager dan de normale openingsprijzen voor het seizoen. Dat kan komen doordat de Libanese druiven nog laat op de markt kwamen," zegt Swart. "De prijzen in het Midden-Oosten zijn gestegen, dus een normaal aanbod daar moet mogelijk zijn."

Voor meer informatie:
Salix Fruits
goodnews@salixfruits.com 
www.salixfruits.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.