"Duurzaamheid door partnership met Zuid-Afrikaanse druiventelers"

Hoewel de regen gevolgen heeft gehad voor hun vroege druiven, verpakt Modderdrift Boerdery in de Hex River Valley in de Westkaap momenteel latere druivenrassen, Arra29 (rechts) en Sable Seedless. Volgende week beginnen de middenseizoensrassen zoals Sweet Celebration en Ivory die niet door de regen zijn getroffen.

"Op dit moment zijn we eigenlijk best tevreden over de druiven, hun kleur ziet er goed uit, evenals de grootte van het fruit. Alleen de vroege oogst is wat lichter geweest," zegt Jacques Beukes, directeur marketing en logistiek van Modderdrift.

In het midden en lager gelegen deel van de Hex River Valley zijn ze tot hun grote opluchting ontsnapt aan de onverwachte hagelbuien van vorige maand. "We verpakken het fruit van onze Hex River druivengaarden sinds 12 december, wat zeven of acht dagen eerder is dan normaal." Volgende week zal de hele Hex River Valley op volle toeren draaien.

"De trend die we tot nu toe dit seizoen hebben gezien is dat de oogst in de Orange River Valley met ongeveer 15 tot 25% terugloopt bij de vroege rassen. De situatie ziet er hopelijk anders uit voor de middelste en late rassen."

Sable Seedless klaar om geoogst te worden in de Hex River Valley (foto's: Modderdrift)

Eerste Modderdrift-druiven voor het VK komen dit weekend aan
Modderdrift betrekt geen druiven uit de Orange River Valley, alleen van hun eigen teeltbedrijven in de Hex River Valley en Brandwacht, waarvan 90% rechtstreeks door henzelf wordt verkocht aan voornamelijk de Britse retail. Modderdrift is in deze periode van het seizoen een van de belangrijkste druivenleveranciers van Asda. 
Hun eerste druiven komen komend weekend aan in het Verenigd Koninkrijk. "We sturen ook een deel naar Europa, een deel naar Canada en beperkte hoeveelheden naar het Verre Oosten," zegt Beukes.

Modderdrift's Brandwacht Farm bij Worcester in de Breede River Valley

Ze hebben dit jaar hun eerste druiven aan de Malediven in de Indische Oceaan geleverd, ongeveer tien pallets per keer die vanuit Kaapstad via Dubai worden overgevlogen. Jacques merkt op dat de luchtvrachtkosten een aanzienlijke uitgave zijn, bijna € 1,89 per kg.

Voorlopig verlopen de havenactiviteiten vlotter
Hun model om hun eigen druiven rechtstreeks op de markt te brengen is een voordeel.

"Dat is uiteindelijk het beeld van duurzaamheid, denk ik. Er is geen ruimte in de druivensector voor meer spelers in de keten."

"Ik zie het in de toekomst meer gebeuren dat druiventelers gaan samenwerken om supermarktprogramma's te bevoorraden, zodat de continuïteit van het benodigde aanbod gewaarborgd is."

In de haven van Kaapstad verlopen de verladingen vlotter dan vorig jaar, rekening houdend met de beruchte zuidoostenwind van de Kaap die deze tijd van het jaar altijd waait.

Voor meer informatie:
Jacques Beukes
Modderdrift
+27 23 354 8740
jbeukes@modderdrift.co.za
modderdrift.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.