Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Zweden geteelde "winterjuwelen" populair in Kersttijd

De Zweedse lokale appel- en perensector kijken deze winter uit naar Kerst, wanneer mensen feestelijke maaltijden maken met lokaal geteelde ingrediënten. Agne Åberg, inkoper van Zweedse appels en peren bij Everfresh in Zweden, omschrijft kort hoe het seizoen voor hun "winterjuwelen" verloopt.


Agne Åberg met wat Zweedse "winterjuwelen"

"Tot dusverre is het zowel voor de appels als de peren een goed seizoen geweest, met een goed aanbod en goede kwaliteit van het fruit. De vaardigheden van de teler en de betere teelttechnieken, maar ook het redelijk goede weer zijn factoren die daaraan bijdragen. Er is bijvoorbeeld ongewoon weinig regen gevallen deze herfst, wat goed is omdat vervelende schimmels dan niet geactiveerd worden omdat het droger is."

Hij legt uit waar de appels en peren die momenteel in Zweden verkocht worden, vandaan komen. "De Zweedse vruchten komen vooral uit het zuid-oosten van Skåne, het Kivik-gebied, maar ook uit 'ons' deel van Skåne, namelijk Helsingborg, Kulla Peninsula en Båstad."

Åberg zegt dat er één soort buitengewoon succesvol is dit jaar en die een goede oogst had, namelijk de Aroma appel. Het ziet een groot potentieel voor de finale gebruiker om meer lokaal geteelde appels en peren te kopen. "Eén soort die echt heel lekker is, is de Aroma appel. Het is ook een populaire soort bij onze klanten. Er is veel keuze op de groente- en fruitafdelingen. Ik ben ervan overtuigd dat consumenten meer Zweedse teelt kunnen kopen en eten. Er is echt potentieel hier!"

Everfresh is een van de grootste AGF-bedrijven in Zweden met hun eigen teelt in het land. Het is van de bedrijven die eigendom is van Dole Nordic AB.

Wat betreft zijn eigen voorkeur voor het eten van de Zweedse "winterjuwelen" met Kerst, zegt Ågberg: "Met Kerst eet ik graag een smaakvolle Cox Orange. Heel veel smaak! En goed te eten gewoon zoals-ie is. De Ingrid Marie is ook op zijn top met Kerst. Ik eet die het liefst uit het vuistje. Peren zijn volgens mij lekker om te eten, om in mooie stukje te snijden samen met wat lekker kaas, koekjes en rode wijn. Dat kan met Kerst, Nieuwjaar of Driekoningen!"

Voor meer informatie:
Agne Åberg
Everfresh Sweden
Tel: +46 (0)42-450 23 00
Email: info@everfresh.se
www.everfresh.se

Publicatiedatum: