Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"20% van de notenboomgaarden in Oekraïne zal biologisch zijn tegen 2030"

Tijdens de internationale conferentie " Nuts of Ukraine 2022: exchange of experience with Georgia" die op 19 november 2022 in Tbilisi werd gehouden, presenteerde de voorzitter van de Oekraïense notenvereniging Gennadiy Yudin de belangrijkste aspecten van de strategie voor de ontwikkeling van de notenteelt in Oekraïne voor de komende jaren. Volgens Yudin maken de Oekraïense notentelers gebruik van de ervaring van hun Georgische collega's, waarmee een memorandum van samenwerking is ondertekend.

De drie belangrijkste werkterreinen van de Oekraïense notentelers zijn de teelt van walnoten, hazelnoten en amandelen. De afgelopen vijf jaar, tussen 2018 en 2021, is in het land een aanzienlijke toename van walnoot-boomgaarden geconstateerd. Er was een steunprogramma voor de tuinbouw in Oekraïne, in het kader waarvan notentelers compensatie kregen voor hun kosten.

Een lichte vertraging van de groei wordt in verband gebracht met de coronapandemie en de Russische militaire agressie in Oekraïne. De vereniging verwacht dat het notenareaal tegen 2030 zal toenemen van 13.100 ha in 2022 tot 30.000 ha: 9.000 ha walnootplantages, 16.000 ha hazelnoten en 5.000 ha amandelen.

Gennadiy Yudin wees ook op de teelt van biologische noten: "Biologische noten zullen worden geteeld op ten minste 20% van alle arealen met noten in het land tegen 2030." Volgens hem zal de eerste partij biologische noten volgend jaar worden geëxporteerd. De vereniging is van plan de aanzet te geven tot een vereniging van boomgaarden die telen voor de industrie, waar walnoten, hazelnoten en amandelen biologisch worden geteeld.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: