Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse rechtbank doet uitspraak over illegale druiventeelt

In een historisch besluit heeft de rechtbank van Bari voor het eerst een Italiaanse druiventeler verboden druiven te oogsten of te verkopen die afkomstig zijn van illegale aanplantingen van het druivenras Sugrathirtyfive (merk AutumnCrisp). Het ras is eigendom van Sun World International. Volgens het bevel zijn de druivengaarden feitelijk waardeloos zolang de desbetreffende druivenranken niet zijn verwijderd en vervangen.

In deze zaak heeft Sun World het telersrecht (PBR) in Italië met behulp van nieuwe instrumenten om overtreding aan te tonen gevorderd bij de rechtbank van Bari, die voor het eerst door middel van drones verzameld bewijs en het moderne DNA-fingerprintingbewijs aanvaardde dat overtreding definitief aantoonde.

Fruit van door Sun World ontwikkelde rassen wordt wereldwijd op de markt gebracht onder verschillende rassenmerken, waaronder AutumnCrisp. De onderneming ontwikkelt en licenseert haar gepatenteerde plantenrassen al geruime tijd wereldwijd, ook aan Italiaanse telers, die een premie verdienen voor de teelt van deze rassen. Overtreders zoals de teler in Bari berokkenen legitieme telers schade door de marktwaarde van hun fruit te verminderen en door zich niet te houden aan de kwaliteitscontroles die Sun World van haar licentiehouders eist. "Het bedrijf zal de volle omvang van zijn rechten afdwingen tegen deze overtreders, door te trachten de illegale teelt te stoppen en schadevergoeding te eisen voor overtredingen in het verleden," aldus Michael Stimson, vice-voorzitter IE en algemeen adviseur van Sun World.

Fotografisch bewijs verzamelen via een drone

In een ander uniek vonnis aanvaardde de rechtbank van Bari fotografisch bewijs van een illegale druivengaard, genomen door een drone van een particulier onderzoeksbureau. De resolutie van de foto's was voldoende om de kenmerkende bladvorm en andere agronomische kenmerken van de druivenranken te onderscheiden om aan te tonen dat het waarschijnlijk om niet-toegestane aanplantingen van Sugrathirtyfive ging. De rechtbank achtte het bewijs overtuigend genoeg om Sun World ex parte toegang te verlenen tot de onrechtmatige aanplantingen, samen met een deurwaarder en een door de rechtbank aangewezen deskundige. Het plantmateriaal werd verzameld/geanalyseerd met behulp van DNA-merkers die de druivenranken op unieke wijze identificeerden als de variëteit Sugrathirtyfive.

Het Hof van Bari heeft duidelijke beginselen geformuleerd voor de aanvaardbaarheid van het DNA-bewijs dat de door de rechtbank aangewezen deskundige als bewijs van overtreding heeft overgelegd; het betrof een test met negen DNA-merkers die internationaal wetenschappelijk als betrouwbaar is erkend. Hoewel een test niet vereist is voor de registratie van plantenrassen om een PBR-registratie te verkrijgen, is de test een betrouwbare identificatie van het inbreukmakende ras als Sugrathirtyfive, zoals wordt bevestigd door de vergelijking met het DNA-merkerprofiel in de officiële registratie die door het ministerie van Landbouw wordt bijgehouden.

In een andere zaak kreeg Sun World een gerechtelijk bevel om de druivenranken te verwijderen. Zij verwacht dat de rechtbanken ook in gevallen van inbreuk op de PBR een bevel tot verwijdering van de planten zullen uitvaardigen.

Sun World moedigt telers die Sugrathirtyfive groene druiven willen planten aan om een vergunning te verkrijgen voor de aanplant/vermeerdering van Sugrathirtyfive-druivenranken en voor de verkoop van fruit onder het toegestane merk.

Voor meer informatie:
Michael Stimson
Sun World International LLC
+1 (+1 (608) 440 1665
mstimson@sun-world.com 
www.sun-world.com 

Publicatiedatum: