Niels Rostren van Ernst Lüders over het Franse walnotenseizoen

"Grote walnoten zullen slechts beperkt beschikbaar zijn"

In week 41 werden de eerste Franse walnoten in de dop naar de groothandelsmarkt in Hamburg gestuurd. "Het seizoen startte hiermee iets vroeger dan vorig jaar," vertelt Niels Rostren, inkoper en verkoper bij het gespecialiseerde handelsagentschap Ernst Lüders. "De vraag is aan het begin van het seizoen vrij normaal en vergelijkbaar met andere jaren. Het blijft echter afwachten welke invloed de moeilijke economische situatie op de consumptie zal hebben." 

Ernst Lüders heeft zich in de loop der jaren weten te profileren als aanlooppunt voor noten en houdt zich vooral met de inkoop en distributie van Franse walnoten en hazelnoten bezig. Niels: "In de groothandel worden vooral de grote formaten (32-34mm en 34mm+) goed ontvangen. Helaas zijn de Franse walnoten dit jaar eerder klein, grote walnoten zullen naar alle waarschijnlijkheid slechts in zeer beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. De kleinere formaten (28-30/30-32) gaan daarentegen vooral naar de retail. Maar door het veranderde consumentengedrag zullen wij waarschijnlijk minder volume in dit marktsegment kunnen plaatsen. Dat zal echter snel duidelijk worden." 

Wat walnoten betreft concurreert Frankrijk rechtstreeks met goederen van overzee, vervolgt Niels. "Chili heeft volgens de huidige gegevens nog steeds een restvoorraad. De VS begint nu succesvol met de nieuwe oogst en verwacht eveneens een grote hoeveelheid." Of er later in het seizoen dan ook sprake zal zijn van volume- en prijsdruk is momenteel moeilijk te voorspellen. Walnoten worden niet alleen via de retail, maar vooral ook op weekmarkten en laten ook op de kerstmarkten verkocht. "Wij zien ieder jaar een verkooppiek in de periode voor Kerst, die meestal eerder begint dan bij bederfelijke groenten- en fruitproducten. Normaal gesproken worden er al vanaf half november grotere hoeveelheden besteld, omdat men op tijd een voorraad aan wil leggen", aldus Niels. 

Trage kastanjeverkoop
Iets eerder dan de eerste walnoten worden er ook al Franse kastanjes verladen. "Het Franse seizoen kwam dit jaar zeer vroeg op gang, helaas is de afzet nu een beetje stil gevallen. Wij hopen dat de markt zich in de komende weken weer wat zal herstellen. De prijzen liggen desondanks ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Een prijsaanpassing om de verkoop te versnellen wordt pas later in het seizoen in overweging genomen," aldus Niels.

Benedengemiddelde hazelnootoogst 
Het seizoensaanbod van noten wordt gecompleteerd met Franse hazelnoten. "Helaas zullen we dit jaar slechts een kleine hoeveelheid ter beschikking hebben met een gering aandeel aan grote noten (22-24 mm). We nemen weliswaar aanvullend hazelnoten uit Italië af, maar ook dit zijn alleen kleinere maten."

Voor meer informatie:
Niels Rostren
Ernst Lüders GmbH & Co. KG
Großmarkt Hamburg, Duitsland
Tel: +49 40 32 55 50 0 
luedagent@t-online.de 
www.ernst-lueders.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.