Volume +11%, omzet -10%

Lage prijzen Peruaanse avocado-export

Marktonderzoeksbureau Fresh Fruit meldt dat de Peruaanse avocado-export in de eerste negen maanden van dit jaar, waarin doorgaans 99% van de verzendingen plaatsvindt, uitkwam op 613.947 ton voor
$ 976 miljoen. In vergelijking met vorig jaar is dat 11% meer in volume, maar 10% minder in waarde. De gemiddelde prijs van $ 1,59 per kilo was dit seizoen dan ook een van de laagste van de laatste jaren.

In de afgelopen vijf jaar is het areaal meer dan verdubbeld en tegen het einde van 2022 zal het naar verwachting ongeveer 43.000 hectare bedragen. In 2021 was avocado het op twee na belangrijkste Peruaanse AGF-exportpoduct en ook voor 2022 is de verwachting dat het in de top 5 blijft.

Internationale uitdagingen
"Vanwege de wereldwijde logistieke crisis hebben veel markten ervoor gekozen om prioriteit te geven aan het importeren van producten die dichter bij huis geteeld worden. De Europese markt is hier een goed voorbeeld van: grote importeurs zoals Nederland en Spanje gaven de voorkeur aan producten uit bijvoorbeeld Israël, Slovenië of Marokko. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de concurrentie voor Peruaanse avocado's, wat vooral tot uiting komt in de prijs. Momenteel betaalt de Europese markt ongeveer $ 1,44 per kilo. Dat is 26% minder dan vorig jaar", legt Fresh Fruit uit. 

De Verenigde Staten hebben dan weer hun import van Mexicaanse avocado's zien dalen door een lagere opbrengst in de teeltgebieden. Ook de avocadoteelt in Californië, die doorgaans 10% van de Noord-Amerikaanse vraag invult, is getroffen door droogte en hittegolven.

"In de VS leken er dus grote kansen te liggen voor de Peruaanse telers, ook omdat de Amerikaanse markt nog steeds een van beste betalers is (gemiddeld $ 1,90 per kilo). Maar door aanpassingen in het winkelgedrag van de consument wegens de inflatie zijn er bepaalde veranderingen op te merken in de vraag. Je ziet dat de consument prioriteit geeft aan producten voor basisbehoeften en gemakkelijk te consumeren producten. Fruit dat als exotisch wordt beschouwd, zoals avocado, lijdt daar enigszins onder. Toch is de Peruaanse avocado erin geslaagd positieve resultaten te behalen op de Amerikaanse markt, met een verhoging van zowel de volumes als de omzet."

Belangrijkste bestemmingen
De belangrijkste bestemmingen voor Peruaanse avocado's waren dit jaar Nederland (een aandeel van 29%), de Verenigde Staten (28%) en Spanje (14%).

Bron: freshfruit.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.