Moldavië zal niet meer dan 15-20.000 ton appelen naar EU exporteren

Deskundigen van niet-gouvernementele organisaties en handelaren uit de Republiek Moldavië zijn het erover eens dat de verklaring van het ministerie van Landbouw over de mogelijkheid om dit seizoen een recordhoeveelheid van 50.000 ton appelen te exporteren "haalbaar, maar onredelijk optimistisch" is.

Volgens east-fruit.com was de ministeriële verklaring het gevolg van twee positieve feiten. Ten eerste heeft de Europese Commissie, zoals herhaaldelijk op alle niveaus is opgemerkt, het quotum voor de export van Moldavische appelen naar de EU in het lopende verkoopseizoen verdubbeld tot 80.000 ton. Dit moet worden beschouwd als een belangrijke, vooral psychologische stimulans. Ook mag worden aangenomen dat de autoriteiten van de EU en de nationale regeringen van sommige landen Europese handelaren en retailers aanmoedigen om samen te werken met appelleveranciers uit Moldavië. Ten tweede heeft Moldavië deze zomer maandelijks ongeveer 2.000 ton appelen naar Roemenië geëxporteerd (terwijl de totale export van Moldavië naar de Europese markt vorig jaar ongeveer 1.800 ton bedroeg).

Sinds het begin van de herfst is de levering van Moldavische appelen aan de Europese Unie echter sterk gedaald. Zelfs als we ervan uitgaan dat Moldavië in de tweede helft van oktober snel het "zomertempo" van de appelleveringen aan Roemenië weer oppakt en met kleine hoeveelheden andere Europese landen betreedt, kunnen de Moldavische handelaren tegen de volgende zomer wellicht ongeveer 20.000 ton appelen exporteren. Volgens deskundigen van tuinbouworganisaties zal dit ook een zeer goed resultaat zijn. Vooral als we rekening houden met de grote appeloogst van 2022 in veel Europese landen, met name in Polen, en een lage appeloogst in Moldavië (volgens een optimistische prognose, 480.000 ton, volgens een pessimistische, 380.000-400.000 ton).

Veel tuinbouwbedrijven hebben middelen verzameld om in oktober tijdig klasse I appelen te oogsten, maar volgens de spelers op de fruitmarkt verloopt de opslag ervan nogal traag. En het is nog onduidelijk of de handelaren vóór de winter de eerder verwachte hoeveelheid van 100.000 ton appelen zullen opslaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.