Helft minder avocado’s in Málaga door droogte

Nu de herfst is begonnen, wachten de telers van subtropisch fruit van de Axarquía streek in de Spaanse provincie Málaga ongeduldig op regen die maar niet wil komen. En als er dan een buitje valt, is het geenszins genoeg om de gewassen de nodige "zuurstof" te geven. La Viñuela, het stuwmeer dat La Axarquía van water voorziet, stond afgelopen augustus op 13% van zijn capaciteit. De droogte heeft volgens Domingo Medina, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Tropisch Fruit, ernstige gevolgen voor alle telers en voor alle gewassen. Telers zien zich genoodzaakt te improviseren om het fruit, of erger nog, de bomen zelf te redden.

Het fruit dat het hardst onder de droogte lijdt, is avocado. "Avocado heeft meer water nodig dan de andere fruitsoorten en is minder stressbestendig. De weinige regenval die we al hebben gezien, is helemaal niet voldoende voor de avocadoplanten. En de "gelukkigen" die een waterput hebben, bevinden zich ook niet in een comfortabele positie, want het water heeft doorgaans een hoog zoutgehalte dat z’n weerslag heeft op de kalibers."

Een eerste prognose van de vereniging wees op een opbrengstverlies van 35%, maar dat cijfer is ver verwijderd van de werkelijkheid. De laatste update voor het nieuwe seizoen, dat in november begint en tot en met maart duurt, heeft het over een oogst in La Axarquía die zal terugvallen op de helft van het potentieel, namelijk zo'n 20.000 ton.

Mango, waarvan het seizoen ongeveer een maand eerder begint, doet het "veel beter" dan avocado, al is dat relatief, want ook hier speelt de droogte zijn rol. "We hadden een recordoogst kunnen hebben, maar we blijven steken op het niveau van vorig jaar, zo'n 25.000 à 30.000 ton", zegt Domingo Medina.

Geconfronteerd met deze extreme en nog niet eerder vertoonde situatie, zijn de meest pessimistische telers – of zij die over de minste middelen beschikken – planten aan het rooien, om later eventueel over te gaan op nieuwe aanplanten. Anderen proberen de bomen te redden, maar ze worden wel gedwongen om zwaar te snoeien, wat in theorie zal leiden tot oogstverlies in de komende twee jaar totdat de boom zich heeft hersteld. Ook Domingo Medina heeft drastische maatregelen moeten nemen op zijn avocadopercelen in Vélez-Málaga. De voorzitter moest 3 hectare, omgerekend zo’n 1.500 bomen, ontwortelen, daarmee offert hij een deel op om de andere bomen te redden.

Telersvereniging Asaja Málaga wijst erop dat er geen direct verband is tussen de lage opbrengst en de prijsvorming. Er zijn immers genoeg avocado's uit Peru, Chili, Marokko of Israël die de markt weer in evenwicht brengen. En dus stijgen de prijzen niet.

De situatie is kritiek. De meest optimistische telers zullen het seizoen "proberen te redden" en hopen dat het volgende beter wordt. Maar er zijn er ook die drastische maatregelen (moeten) nemen die een impact kunnen hebben op de toekomst van de subtropische fruitteelt in La Axarquía.

Bron: axarquiaplus.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.