Blauwe bessenseizoen 2021-2022 werd gekenmerkt door veel problemen

Bewegingen in de TOP 10-ranking van de blauwe bessensector
Het blauwe bessenseizoen 2021-2022 werd gekenmerkt door problemen die de economische solvabiliteit van kleine en middelgrote telers bemoeilijkten. De stijging van de inflatie verhoogde de prijzen van benodigdheden voor de teelt van blauwe bessen, waardoor hun winstgevendheid afnam.

Dit effect werd nog versterkt door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en het effect daarvan op het tekort aan stikstofhoudende meststoffen, waarvan de grondstoffen grotendeels afkomstig zijn uit Rusland en Belarus, landen die economisch gestraft zijn voor het uitbreken van de oorlog. Daarbij komen nog de vertragingen in de verladingen over zee, waardoor de kwaliteit en de waarde van het fruit verloren gingen en voor wie het zich kon veroorloven, de investeringen in naoogsttechnologieën.

Het afgelopen post-pandemische seizoen versnelde de veranderingen in de sector die de opbrengst van geconsolideerde teeltgebieden troffen, terwijl andere, zoals Mexico en Marokko, van het scenario profiteerden dankzij hun concurrentievoordelen.

Opbrengsten blauwe bessen
Uit het laatste rapport van de International Blueberry Organization (IBO) blijkt dat opkomende gebieden zich in dit klassement konden onderscheiden dankzij de trend naar rasvervanging.


Opbrengst blauwe bessen per ha voor de 10 grootste leveranciers

De tabel laat zien hoe beginnende bedrijfstakken, met een laag teeltniveau, in de top 10 van opbrengst per ha staan. Dit zijn gebieden die onlangs met hun activiteiten zijn begonnen en die, in tegenstelling tot de meer volwassen leveranciers, hun concurrentiestrategie niet hebben opgebouwd op basis van teeltramen, maar eerder op basis van de kwaliteit van hun fruit.

Peru is nog steeds de grootste exporteur van blauwe bessen ter wereld, maar opmerkelijk zijn ook Nieuw-Zeeland en Spanje, waar bedrijven zijn gevestigd die de modernste blauwe bessenrassen ter wereld leveren.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.