Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raming Jordaanse dadelexport +10%

De Jordaanse dadelsector is na vele jaren van zeer geringe lokale productie in het afgelopen decennium opgeleefd, en de export zal dit seizoen met minstens 10% stijgen. "Dankzij de vele jonge palmbomen zal de Jordaanse dadeloogst van 30.000 ton nog verder toenemen," zegt Cedric van Oene, projectmanager bij Advance Consulting, een Nederlandse adviesgroep met een kantoor in Jordanië.

"In 2021 exporteerde Jordanië ongeveer 30% van de 30.000 ton die werd geoogst. De export gaat vooral naar Qatar, de VAE, Marokko en Libanon. Binnen de EU gaat het merendeel met name naar Frankrijk. De export zal hoogstwaarschijnlijk met 10% stijgen, maar vergeleken met andere landen is Jordanië een kleine speler," stelt van Oene.

Hij zegt dat de Jordaanse dadelteelt en lokale consumptie vroeger zeer populair was. "Helaas zijn lokaal geteelde dadels bijna volledig van het Jordaanse menu verdwenen. Men importeerde dadels uit Tunesië. Ongeveer 10-15 jaar geleden zagen lokale telers een kans om de Medjool dadelsoort te planten, die de grootste, meest lucratieve en de lekkerste is."

"Begin 2010 begonnen veel telers plantages in Jordanië. De telers schakelden professionals in om hen te helpen bij het telen van de dadels, omdat er zeer specifieke kennis voor nodig is. Er zijn momenteel twee belangrijke rassen die in Jordanië worden geteeld, namelijk Al-Barhi en Medjool, die 80% van het volume uitmaken. De Jordaanse dadelsector is momenteel in beweging, met veel plantages die nog niet in volle productie zijn. Meer bedrijven in Jordanië worden GlobalGAP gecertificeerd. Zij richten zich op de normen van de duurdere markten."


Cedric van Oene (rechts) en Eng. Anwar Haddad, voorzitter van de Jordan Dates Association

Van Oene haalt enkele feiten en cijfers voor Jordanië aan die hij heeft verkregen van de European Bank for Reconstruction and Development (2020).

"Momenteel wordt het teeltgebied van de twee rassen (Medjool en Al-Barhi) in Jordanië geschat op 35 km2, verdeeld over de Jordaanvallei en tot in Aqaba, in het uiterste zuiden van Jordanië. Het aantal bomen wordt geschat op ongeveer 500.000. Momenteel halen de meeste teeltbedrijven 30 tot 40% van de volledige productiecapaciteit van de bomen. Er wordt verwacht dat het aandeel van de Jordaanse dadelteelt de komende drie jaar om meerdere redenen zal toenemen, waaronder: de toetreding van nieuwe teeltgebieden, de voortdurende dynamiek van de uitbreiding van de teelt en de productiecijfers en de steun van het ministerie van Landbouw voor dit soort bomen, vanwege de hoge productiviteit per kubieke meter water vergeleken met andere groenten en fruit."

Advance Consulting, met kantoren in zowel Jordanië als Kenia, was de afgelopen drie jaar actief in Jordanië. "Voor ons is de impact in opkomende markten wat telt. Wij zijn er voor de kleine en middelgrote ondernemingen die wel willen groeien, maar voor allerlei uitdagingen staan. We brengen onze expertise in op het gebied van private sectorontwikkeling, agri-business en toegang tot financiering, meestal met behulp van steunprogramma's zoals die van de Nederlandse overheid. We doen dit altijd in de vorm van samenwerking, in dit geval samen met het Ministerie van Landbouw, particuliere ondernemingen en hun verenigingen, zoals de Jordanian Exporters Producers Association (JEPA) en de Jordan Dates Association.

"We doen veel werk in Jordanië. De Nederlandse regering heeft veel projecten in Jordanië die de tuinbouwsector ondersteunen. Wij brengen een beetje van die expertise naar de sector hier, bijvoorbeeld op het gebied van de teelt of marketing van groenten en fruit. Het belangrijkste is dat we proberen de kosten te verlagen, zoals op water en meststoffen, want de schaarste aan water en de duurzaamheid van de sector op langere termijn is een groot probleem in Jordanië."

"Momenteel hebben we een groot project dat de komende drie jaar 1.500 jongeren zal opleiden om in de tuinbouwsector te werken. We werken in Jordaanse gebieden waar de jeugdwerkloosheid torenhoog is. Deze is landelijk gezien 40%, maar in armere gebieden, zoals de Jordaanvallei, is deze zelfs nog hoger.

"Tegelijkertijd is er weinig belangstelling voor de tuinbouwsector, iets wat we ook in andere landen zien. Wij willen vooral jongeren opleiden die weinig kansen hebben of in armoede leven, zoals de jongeren in de Jordaanvallei, die dicht bij de teeltbedrijven wonen. Er zijn bepaalde banen beschikbaar op die bedrijven, maar momenteel is er een wanverhouding tussen wat Jordaanse jongeren willen en wat de particuliere sector aan werkzoekenden kan bieden. Onze eerste groep begint op 7 oktober met 25 jongeren. In de komende drie jaar wordt dit dan uitgebreid tot 450 jongeren. We willen de Jordaanse dadelsector groter maken, maar wel op een duurzame manier, met een sociale en economische impact die vele jaren mee zal gaan," aldus Van Oene.

Voor meer informatie:
Cedric van Oene
Advance Consulting
Tel: +962 796827842
Cedric@advanceconsulting.nl 
www.advanceconsulting.nl  

Publicatiedatum: