55% minder fruit verwacht in Valenciaans kakiseizoen

De Valenciaanse telersorganisatie La Unió de Llauradors meldt dat de prognoses voor het kakiseizoen aangeven dat de oogst 55% lager zou kunnen liggen dan in 2021 en dat de telers het met € 50 miljoen minder zullen moeten doen dan vorig jaar, wat ook al geen goed seizoen was. "In juni verwachtten we nog dat er 35% minder product zou zijn ten opzichte van een normaal jaar, maar na de zomer blijkt nu dat de oogst nog lager zal uitvallen. We hebben het over gemiddeld 55% minder fruit en in Vall d'Albaida zelfs een 75% kleinere oogst." 

"Hoewel de gemiddelde prijs van de eerste verkoopdeals wat hoger ligt dan vorig seizoen, compenseert dit de forse daling van de oogst of de exorbitante stijging van de teeltkosten niet. Verschillende handelaren, geconfronteerd met de voorspelling van een veel lagere oogst, proberen nu vlugger de aankoop van het fruit in contracten vast te leggen. De eerste aangeboden prijzen liggen gemiddeld tussen de € 0,34 en € 0,40 per kilo, wat slechts 14% hoger is dan vorig seizoen rond dezelfde data. Daarom adviseert La Unió de telers om voorzichtig te zijn en geen haast te hebben bij de verkoop en in ieder geval over een geschreven contract te beschikken om juridische garanties te hebben tegen mogelijke eenzijdige inbreuken." 

"Er zijn verschillende redenen voor deze scherpe daling van de kaki-oogst in de Valenciaanse Gemeenschap. De voorjaarsvorst van eind april die voor heel wat uitval van bloesems en vruchtjes zorgde, is een van de belangrijkste. Door het koude weer zijn er anderzijds minder problemen met cotonet, maar toch vragen de telers dat iedereen waakzaam blijft."

"Daarnaast zijn er verschillende boomgaarden aan hun lot overgelaten door de lage prijzen van de afgelopen jaren. Volgens de laatste beschikbare gegevens is het aantal planten dat vorig jaar door erkende kwekerijen is vermeerderd met 4% afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar en met 80% ten opzichte van 2015. Schade door weersomstandigheden heeft al geleid tot een reeks problemen met het huidige verzekeringssysteem voor deze teelt, aangezien enkel de schade die duidelijk door vorst wordt veroorzaakt door de verzekering gedekt wordt."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven