"De vraag naar Spaanse druiven is dit jaar veel lager dan normaal"

Het druivenseizoen is al over halverwege in Murcia, het belangrijkste Spaanse teeltgebied voor dit fruit. Niet alles verloopt evenwel naar wens wegens de impact van de weersomstandigheden op de oogst, de beperkte vraag en de grote concurrentie vanuit andere mediterrane landen.

"We zijn begin juli van start gegaan en nu zitten we al in de tweede helft van ons seizoen", zegt Antonio Caballero, manager van Frutas Torero. De oogst is laat begonnen en het seizoen zal eerder dan normaal eindigen door de hoge temperaturen tijdens de zomermaanden. Als het weer niet meer verandert, denken we dat we tegen eind oktober geen significante volumes meer zullen hebben om te verkopen", voegt hij eraan toe.

Volgens de teler en exporteur hebben de regens in april en de hittegolven in juni en juli geleid tot een slechte vruchtzetting, waardoor de opbrengst lager uitvalt en de kwaliteit in het eerste deel van het seizoen minder goed was. "Vooral van rode druiven waren er minder volumes en was de kwaliteit niet al te best, maar ook witte druiven deden het eigenlijk niet zo goed. We ramen de opbrengstdaling op 20 à 30% in Murcia." 

Antonio Caballero wijst erop dat de vraag dit jaar veel lager is dan normaal, terwijl de concurrentie met Egypte, Italië en Griekenland is toegenomen. "Het is zeker te wijten aan de huidige sociaal-economische context, aangezien de inflatie het koopgedrag van de consument beïnvloedt, zeker wat betreft producten die als iets luxueuzer worden beschouwd, zoals bijvoorbeeld druiven. Daarnaast was de concurrentie uit Egypte zeker aan het begin van het seizoen sterk, hoewel het dit jaar vooral Italië is dat ons pijn doet. Blijkbaar heeft Italië een grote oogst en heeft het grote hoeveelheden naar de Europese markt verladen tegen prijzen waarmee we niet kunnen concurreren. We begrijpen niet hoe ze hun waar zo goedkoop kunnen leveren, maar ze zijn erin geslaagd om de meeste programma's bij de Duitse retailers in de wacht te slepen."

"Vanwege de stagnatie van de vraag in Europa, richten de exporteurs uit Murcia zich nu meer op landen buiten de EU, zoals bijvoorbeeld Maleisië, Zuid-Afrika of Saoedi-Arabië. De vrachttarieven zijn dit jaar echter erg hoog en bovendien lopen de verzendingen vaak vertraging op, wat een aanzienlijk risico inhoudt voor de staat waarin het fruit op bestemming arriveert. Het is een probleem waarmee Chili en Peru ook al hadden te maken in hun exportseizoen", legt Antonio Caballero uit.

Frutas Torero verwacht dit jaar een opbrengst van tussen de 4 en 5 miljoen kilo. "In de afgelopen twee jaar hebben we ons areaal uitgebreid, waarbij we steenfruit hebben ingeruild voor druiven en enkele oudere rassen hebben vervangen door nieuwe. Als de teeltomstandigheden volgend jaar goed zijn, zullen we bijna 8 miljoen kilo druiven kunnen plukken", zegt Antonio Caballero.

Het bedrijf uit Murcia heeft dit jaar een nieuw magazijn van 12.500 vierkante meter in gebruik genomen. "We hebben het alleen nog maar voor steenfruit gebruikt, want de druiven blijven we verwerken in ons gebruikelijke pakstation, dat op slechts een kilometer afstand van het nieuwe pand ligt."

Voor meer informatie:
Antonio Caballero Palazón
Frutas Torero
Avenida de la Constitución 15
30550 Abarán (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 451 536
antonio@frutastorero.com
www.frutastorero.com
www.hortofruticolatopi.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven