Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Danny Deen, Denimpex:

"Nieuwe oogst Chinese knoflook vindt gretig zijn weg in de EU, maar nog teveel oude oogst voorradig"

Tholen - "In de EU horen we niets meer van Corona, maar is het energie, inflatie, stikstof en stijgende loon- en vrachtkosten wat de klok slaat, maar in China is Corona nog steeds één van de oorzaken dat de economie niet goed draait omdat er nog veel gebieden in lockdown zijn", vertelt Danny Deen. "Er geldt daar een zerotolerance-beleid en in Jining en Jinxiang mogen de mensen op bepaalde tijden niet hun huis meer verlaten en de pakstations staan stil, omdat de medewerkers er niet mogen komen."

Volgens de ervaren knoflookimporteur zijn de oogsten wereldwijd erg verschillend. "In Spanje is er meer violette knoflook beschikbaar dan witte en in China ook, dus de oogst van puur witte knoflook is gedaald met ca. 20-30%, maar van de violette is er 20-30% meer. De maten zijn over het algemeen hetzelfde als vorige seizoenen. De kwaliteit van de Chinese knoflook is een stuk beter dan de laatste drie seizoenen door een beter klimaat gedurende de oogst. In Spanje is er in verband met de hitte wel wat zonnebrandschade ontstaan."

Door de oorlog in Oekraïne en het nieuwe knoflookquotasysteem is er in het laatste kwartaal van 2021 heel veel knoflook vanuit China in de EU aangekomen met dien gevolge dat er nu nog in september veel oude oogst knoflook beschikbaar is, terwijl die niet echt meer aan de Westerse kwaliteitsnormen voldoen. De nieuwe oogst die vanaf eind juni op de markt aankomt, vindt gretig zijn weg in de EU, maar er is dan ook aanzienlijk minder verladen en aangekomen door de situatie met de oude oogst in de koelhuizen, waardoor er minder ruimte was voor nieuwe oogst bij de diverse gespecialiseerde koelhuizen."

"De kosten van zeevrachten zijn nog steeds erg hoog. Gezien het exportvolume van Azië die zienderogen afneemt zijn de vrachtprijzen ook gezakt, maar zeker nog niet op het zelfde niveau als voorheen. Grote rederijen hebben 'gewoon' een aantal boten uit de vaart genomen, zodat er een kunstmatige krapte ontstaat met dien gevolge dat de prijzen weer wat aantrekken", aldus Danny.

Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen zal volgens hem geheel afhangen van de aanvoer vanuit China. "Deze is tot nu toe zeer beperkt en duur vanwege de wisselkoers, dure zeevracht en overige kosten, maar ook de Spaanse knoflook is veel duurder geworden door hogere kosten van loon, transport etc. De verkoopprijzen zullen dus omhoog moeten, wil dit seizoen een positief resultaat opbrengen voor alle betrokkenen in de knoflookhandel!"

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam
Tel: +31(0)20 6246390
danny@denimpex.nl     
www.denimpex.nl