Zimbabwaanse telers van macadamianoten klagen over handelaren

Telers van macadamianoten in Zimbabwe beweren dat zij in het afgelopen verkoopseizoen zware verliezen hebben geleden door de slechte prijzen die door de tussenhandelaren worden betaald. Omdat er te veel tussenhandelaren zijn en de telers moeilijk rechtstreeks toegang krijgen tot buitenlandse markten, lijkt de teelt van macadamia's minder rendabel te worden.

De prijzen in China, de grootste afzetmarkt voor macadamia's, schommelden vorig seizoen tussen 8 en 12 dollar per kilogram. James Maisiri, secretaris-generaal van de Macadamia Association of Zimbabwe: "De tussenhandelaren zeggen dat China de noten nu zelf teelt en dat de prijzen zijn gedaald. Dit jaar was de situatie erger omdat de prijzen voor sommigen slechts € 1 per kg bedroegen. De hoogste prijs was € 3. We slaagden er niet in om met deze prijzen uit de kosten te komen."

Maisiri zei dat lokale telers nu op zoek zijn naar alternatieve markten. Hij zei dat twee grote Zuid-Afrikaanse bedrijven belangstelling hebben getoond. De laatste jaren is er in Zimbabwe een enorme vraag naar macadamianoten in de districten Chimanimani en Chipinge in de provincie Manicaland, maar de lage prijzen dwingen de telers over te schakelen op minder veeleisende gewassen.

Bron: herald.co.zw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven