WAPA

Raming Europese appeloogst: 12.076.000 ton

WAPA, de World Apple and Pear Association, is begonnen met een herziening van de raming voor de Europese appeloogst voor het komende seizoen, die begin augustus tijdens Prognosfruit  bekend werd gemaakt. De eerste ramingen zijn naar beneden bijgesteld als gevolg van de weersomstandigheden in augustus, die de kleur en de maten van een deel van de oogst hebben aangetast.

De daaruit voortvloeiende kwaliteitsproblemen zullen ook gevolgen hebben voor het percentage van de oogst dat voor verwerking is bestemd. De ontwikkeling van de lager dan verwachte oogst zal ook worden beïnvloed door de torenhoge elektriciteitsprijzen. Hierdoor zullen telers mogelijk een deel van hun oogst niet plukken, wat nog wordt versterkt door de hoge opslagkosten en het tekort aan seizoenarbeiders.

WAPA heeft een eerste update gepubliceerd van de Europese raming van de appeloogst voor het komende seizoen, die voor het eerst werd gepubliceerd tijdens Prognosfruit 2022. Volgens de eerste aanwijzingen uit de boomgaarden zal de Europese appeloogst dalen tot 12.076.000 ton, ongeveer 90.000 ton minder dan de prognose van augustus (12.168.000 ton). De meeste landen - behalve Polen en Tsjechië - hebben hun oorspronkelijke ramingen naar beneden bijgesteld, met name Frankrijk, Italië en Spanje.

Ook in de VS werd de oogst naar beneden bijgesteld na het jaarlijkse USApples-evenement in Chicago, met een geraamde appeloogst van 4,6 miljoen ton. Naar aanleiding van de herziening van de ramingen ontving de WAPA feedback van haar leden over de uitdagingen voor de oogst en de gevolgen voor de Europese telers voor het seizoen.

Het tekort aan seizoenarbeiders is een van de problemen die sinds het begin van de coronapandemie zijn blijven bestaan. Een bijkomend probleem is de explosief stijgende elektriciteitsprijs, waardoor de kosten van opslagfaciliteiten voor telers onhoudbaar hoog zouden worden. Verscheidene telers zouden zich gedwongen kunnen zien een deel van hun oogst ongeplukt te laten.

Deze factoren leiden tot veel bezorgdheid over de uiteindelijke oogst, het concurrentievermogen van de telers en zelfs de continuïteit van de sector. Naast het beperkte rendement voor de telers is er nog een ander probleem, namelijk de maten van de appels en peren. Problematisch weer in augustus (hittegolven en droogte in sommige regio's) hebben de omvang en de kleur van een deel van de oogst negatief beïnvloed, waardoor waarschijnlijk een groter percentage van het fruit zal moeten worden verwerkt.

De WAPA zal de ontwikkelingen van het seizoen blijven volgen en de prognose later verder bijstellen naarmate de pluk wordt afgesloten. Dit seizoen zal de hoofdprioriteit zijn ervoor te zorgen dat de bevoorradingsketen en de telers de enorme kostenstijgingen kunnen terugverdienen, de continuïteit van het aanbod kunnen behouden en de consumptie kunnen blijven stimuleren.

Voor meer informatie:
World Apple and Pear Association
Tel: +32 2 777 15 80 
wapa@wapa-association.org
www.wapa-association.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven