Vincafruit:

"Door de vorst begint de vijgenoogst in Lleida met enkele weken vertraging"

Het Spaanse Lleida is een fruitteeltprovincie bij uitstek, en dan vooral van steen- en hardfruit. Door de gegevens te vergelijken die het Spaanse ministerie van Landbouw ter beschikking stelt over het aangeplante en reeds in productie zijnde areaal in 2021 blijkt evenwel dat er één teelt in het bijzonder sterk gaat groeien de komende seizoenen: de vijgenteelt. Het is een interessant alternatief geworden voor veel telers uit de provincie, zoals bijvoorbeeld ook Vincafruit.

"Vincafruit is sinds 1999 gespecialiseerd in de teelt van paraguayo’s, maar na de moeilijke seizoenen 2017 en 2018, hebben we besloten om de teelt te diversifiëren met nieuwe producten zoals granaatappelen en vijgen", legt Miquel Badía uit. "Beide fruitsoorten zijn beter bestand tegen vorst en zelfs als er een periode is van intense kou is en de eerste bloemen afsterven, is er nog altijd een volgende bloei en dus een gegarandeerde productie. Steenfruit heeft dat voordeel niet, het kent maar één bloei." 

"Normaal begint het vijgenseizoen rond 10-15 augustus, maar dit jaar zijn we vorige week van start gegaan, omdat de vorst de groei heeft vertraagd." Miquel vertelt dat het in Lleida erg koud is geweest in het voorjaar en dat de vorst een sterke impact had op de groei van de gewassen. Volgens de klimaatdienst van de gewestelijke overheid was de aprilvorst de "strengste van de afgelopen 40 jaar". "Er hangt maar 30-40% van de capaciteit aan de fruitbomen. Bij de strengste vorst, namelijk tot -7,5°C, was ik drie nachten zonder te slapen in de weer met de anti-vorstsystemen om te proberen in ieder geval een deel van de 150 hectare teelt te redden." 

"Dit is het eerste jaar dat we vijgen op de markt gaan brengen. In dit eerste seizoen gaan we zo'n 15-20 ton Cuello de Dama’s oogsten, een ras afkomstig uit dit gebied met een Brix-waarde van meer dan 25 graden. Over twee jaar, wanneer onze 10 hectare in volle productie komen, zullen we op 150-200 ton uitkomen. De eerste testen zijn zeer positief verlopen en het product valt in de smaak. Bovendien zijn de verkoopprijzen correct, tussen de 2 en 3 euro per kilo." 

Ze zijn niet alleen correct, maar zelfs aantrekkelijk, ondanks de meerkost voor arbeid in de vijgenteelt in vergelijking met steenfruit. Dit jaar is de prijs over het algemeen niet meteen een zorg in Lleida. "Door het gebrek aan steenfruit zijn de prijzen best goed, vooral voor paraguayo’s", zegt Miquel Badía. "In nectarine en perzik hebben Frankrijk en Italië een volledige oogst gehad, dus daar is het prijsbereik ruim geweest, maar paraguayo is een bijna exclusief Spaanse teelt." 

"Bijna 95% van de Europese paraguayo’s worden geteeld in Spanje en dit seizoen is 60-70% van de productie verloren gegaan door de vorst. Daarbij komt dat een aantal jaren geleden veel telers de latere rassen hadden gerooid vanwege een prijsprobleem en het areaal herplantten met vroege rassen. Dus ik denk dat er op dit moment maar 4 of 5 bedrijven in Spanje zijn die nog paraguayo’s aan het oogsten zijn."

Vincafruit exporteert 95% van zijn oogst. De paraguayo’s worden afgezet in Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, maar ook per vliegtuig verzonden naar Azië. "Behalve onze vijgen hebben we tot en met week 39 nog paraguayo’s beschikbaar", besluit Miquel Badía. 

Voor meer informatie:
Vincafruit
Seròs (Catalonië) - Spanje
Tel: +34 636 81 98 04
miquelbadia@vincafruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven