Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Thalhammer

"Na een hobbelige start lijkt de bio-pompoenmarkt weer wat aan te trekken"

De eerste helft van het Duitse biologische pompoenenseizoen verliep dit jaar bijzonder traag. "De kwaliteit van het verkoopbare aanbod was over het algemeen in orde, maar de kwantiteit bleef achter. Bovendien hebben we juist in de belangrijke bio-teeltregio Unterfranken te kampen met enorme virusproblemen, die grotendeels te wijten zijn aan de hitte. Dit heeft er in sommige gevallen toe geleid dat we bepaalde plantages volledig konden afschrijven, hoewel de door het virus aangetaste pompoenen nog steeds geschikt zijn voor consumptie", vat Georg Thalhammer, gespecialiseerde biologische pompoenhandelaar uit Steinfeld, de huidige situatie samen.

"Dit ziekteprobleem heeft vooral de Hokkaido sterk getroffen", vervolgt hij. In de Zuidwest-Duitse teeltgebieden rondom Heilbronn en Ulm ziet de huidige pompoenvoorraad er volgens hem daarentegen beter uit.

De eerste biologische Hokkaido-pompoenen van dit seizoen konden al eind juli geoogst worden. De hitte heeft volgens Georg echter ernstige gevolgen gehad voor de verkoop van de biologische pompoenen. "De verkoop verliep in de eerste fase van het seizoen helaas bijzonder traag. Na deze hobbelige start lijkt de markt momenteel weer wat aan te trekken, wat onder andere te zien is aan het toegenomen aantal verkoopacties in de retail. Ondertussen zou het komende week ook aanzienlijk koeler worden, wat over het algemeen ook een positief effect heeft op de afzet van deze herfstgroente."

Naast de in de handel gebruikelijke Hokkaido-pompoen, die in Duitsland steeds populairder wordt, worden momenteel eveneens de eerste partijen Butternut uit Duitse biologische teelt geoogst. "Dankzij een nieuw project in de retail zullen we tot Kerst ongeveer 500-600 ton op de markt brengen. Voor ons is dit de eerste grote bestelling van Butternut en een duidelijk teken dat ook deze pompoensoort hier in Duitsland aan betekenis wint", vertelt Georg verder.

Kleine oogst, goede prijzen
Op langere termijn heeft de bio-pionier veel vertrouwen in de toekomst van de biologische pompoenenmarkt. "Vanwege de oorlog in Oekraïne waren de meeste telers dit jaar wat terughoudend bij het zaaien, waardoor het totale biologische areaal ongeveer even groot gebleven is. Door de hitte zal de totale oogst van biologische pompoenen in ons gebied dit jaar ongeveer 20-30 procent kleiner uitvallen dan vorig jaar. Dat betekent echter niet per se dat ons een slecht pompoenjaar te wachten staat. In tegendeel: we hebben tot nu toe goede, stabiele prijzen voor onze goederen gekregen. Dat hebben onze telers ook nodig met het oog op de kostenstijgingen en om rendabel te kunnen werken."

Rechts: vers geoogste biologische pompoenen

Wat de verkoop van biologische pompoenen betreft staan Bioland-pompoenen nog steeds ver vooraan. Georg: "Veel handelsketens willen tegenwoordig goederen van bio-verenigingen, bij voorkeur uit de regio. Dit laatste is voor ons natuurlijk bijzonder nadelig, omdat het voor ons steeds moeilijker wordt om onze goederen in Noord-Duitsland te verkopen. Vanwege het warmer wordende microklimaat schakelen bovendien steeds meer Noord-Duitse telers, bijvoorbeeld net buiten Hamburg of in Schleswig-Holstein, over op de biologische pompoenteelt."

Groeiende vraag naar biologische knoflook
Naast de verkoop van pompoenen richt Georg zich sinds enkele jaren ook op nieuwe gewassen, zoals bijvoorbeeld biologische knoflook. Wat twee jaar geleden met een bescheiden areaal van ongeveer vijf hectare begon, is inmiddels uitgegroeid tot een totale capaciteit van circa 25 hectare in Bayern. "We beginnen midden juni met de verkoop van de verse, groene knoflook en gebruiken daarbij vooral de grotere bollen. De kleinere bollen worden dan gedroogd. Door de ingebruikname van een modern ULO-opslagruimte kunnen we onze verse knoflook aanzienlijk langer en in goede kwaliteit aanbieden. Voor de gedroogde knoflook streven we in de toekomst naar een beschikbaarheid het hele jaar door."

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer
Georg Thalhammer -  Handel mit frischen Bio-Lebensmitteln e.K.
Tannenweg 10
D-97854 Steinfeld, Duitsland
Tel:   09359 - 9090376
info@georgthalhammer.com    
www.georg-thalhammer.de       

Publicatiedatum: