Minder, maar grotere Turkse granaatappelen

Het Turkse granaatappelseizoen is in bepaalde gebieden al begonnen. Het weer is vrij goed geweest, maar de volumes zullen dit jaar naar verwachting iets lager zijn. Anderzijds lijken de maten dit seizoen groter te zijn.

Volgens Muhsin Riza, een Turkse landbouwkundige, is de granaatappeloogst in sommige regio's al begonnen: "Het Turkse granaatappelseizoen komt er snel aan en in sommige gebieden beginnen we al met de oogsten. De granaatappels zijn nu in de kleurfase. We controleren de hele teelt met professionele agronomen om de beste houdbaarheid, kleur, grootte en vorm te krijgen. Turkse granaatappels zijn erg belangrijk voor de Europese markt en we hebben elk jaar grote hoeveelheden geleverd."

"Er zijn twee zeer belangrijke onderdelen van de granaatappelbusiness, namelijk houdbaarheid en het beheersen van het MRL-gehalte. Wij streven naar een minimale hoeveelheid residuen of helemaal geen residuen. De consument heeft elk jaar meer begrip voor de gezondheid van zowel mens als milieu."

Hoewel het weer goed is geweest voor de granaatappels, verwacht Riza dit jaar toch een lagere oogst: "Het Turkse weer was dit jaar goed voor de granaatappelteelt, maar de totale opbrengst zal volgens onze veldbezoeken lager uitvallen. Ik verwacht een 10 tot 15 procent lagere opbrengst, maar het ziet er wel naar uit dat de maten groot zullen zijn. De marktvraag is op dit moment goed en ik kan zeggen dat die nog verder toeneemt. Ook dit jaar kunnen we, in samenwerking met onze partners, volledig biologisch gecertificeerde granaatappels leveren. Het volume is niet al te groot voor biologische granaatappels, maar we willen onze klanten een biologisch alternatief bieden en daarom zullen we de hoeveelheid elk jaar verhogen."

Het opzetten van het biologische label voor granaatappels is een van de doelen die Riza voor de nabije toekomst heeft. "Dit jaar willen we ons biologische merk in Europa vestigen. We werken er hard aan. Onze conventionele teelt is ook geschikt volgens de EU-regelgeving en onze hele teelt is milieuvriendelijk. De komende twintig dagen staat ons een groot oogstseizoen te wachten, en we zijn meer dan klaar om te beginnen. Hopelijk wordt het een geweldig seizoen voor zowel ons als onze klanten," besluit hij.

Voor meer informatie:
Muhsin Riza Agdag
Agronomist
Tel: +90 530 552 83 06


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven