Derek Donkin - SAAGA

"Verbeterde vraag naar Zuid-Afrikaanse avocado's"

Het Zuid-Afrikaanse exportseizoen voor avocado's is sinds maart aan de gang en 88% van het geraamde exportvolume is inmiddels verscheept. Aan het begin en in het midden van het seizoen werden 15,5 mln kartons van 4 kg geraamd; dit aantal is gestegen tot 16,5 mln kartons omdat de marktvoorwaarden zijn verbeterd en de latere regio's van plan zijn meer fruit te exporteren.

"De Europese en Britse markten zijn dit seizoen niet geweldig geweest," zegt Derek Donkin, CEO van de South African Avocado Growers Association (SAAGA). "Er was veel Peruaans fruit op de markt en de hoge transporttarieven hadden ook een impact op de opbrengsten van de telers."

Zuid-Afrika kende goede groeiomstandigheden en de avocado's zijn van goede kwaliteit met een goede sortering. "De markt is verbeterd en we zien nu een betere vraag. De stijgende kosten van levensonderhoud in Europa hebben ervoor gezorgd dat het langer dan normaal heeft geduurd voordat de markt zich herstelde, omdat mensen minder besteedbaar inkomen hebben en voorzichtig zijn met waar ze geld aan uitgeven." Ook de teeltkosten in Zuid-Afrika zijn blijven stijgen: de prijzen voor brandstof, meststoffen en landbouwchemicaliƫn zijn sterk gestegen.

Tegenwoordig zijn er veel Afrikaanse landen die avocado's telen en exporteren en dit heeft wel gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse telers en exporteurs. "Zij hebben hetzelfde seizoen als Zuid-Afrika, maar zullen ook getroffen zijn door dezelfde problemen waarmee wij te maken hebben gehad. Een toename van de volumes avocado's zal altijd een prijsdaling betekenen als we de markt niet laten groeien."

De grootste exportmarkten van Zuid-Afrika zijn altijd Europa en het VK geweest, met kleine hoeveelheden naar het Midden-Oosten en een beetje naar Hong Kong."We boeken nu vooruitgang in China, we gaan vooruit en zijn optimistisch dat we binnenkort toegang zullen hebben. India ziet er ook zeer positief uit. Volgende week komt een delegatie onze systemen controleren en wij zijn ervan overtuigd dat wij binnenkort toegang zullen krijgen tot de Indiase markt. Japan ziet er ook goed uit. Deze nieuwe markten zullen aanvankelijk geen grote volumes afnemen, maar er is een groot potentieel voor expansie in de komende jaren."

Voor meer informatie:
Derek Donkin
Subtrop/ SAAGA
Tel: +27 15 307 3676
Derek@subtrop.co.za
www.subtrop.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven