Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaams Europees parlementslid promoot Europees schoolprogramma voor groenten en fruit met biologische appels aan schoolpoort

Beginnend met melk in de jaren zeventig, heeft Europa een lange geschiedenis in het leveren van landbouwproducten aan schoolkinderen. Het huidige Europees schoolprogramma zet sinds 2017 in op voorlichting van kinderen over gezonde eetgewoonten en levensstijlen door groenten, fruit en melk op scholen aan te bieden. Hilde Vautmans, Europees Parlementslid en schepen van de stad Sint-Truiden, zet dit project mee in de verf door biologische appels uit te delen aan de kinderen van De Letterfant in Sint-Truiden. Ze doet dit om aandacht te vestigen op dit programma en vindt dat het absoluut verlengd moet worden na 2023.


 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): "Als lid van de Europese landbouwcommissie en schepen voor landbouw en fruitteelt in Sint-Truiden, heb ik enthousiast mijn schouders gezet onder deze gezonde actie. Het is een fantastisch Europees initiatief dat echt voor onze burgers is. Europa voorziet per schooljaar een budget van 250 miljoen euro. Voor België kwam dit neer op 2,9 miljoen euro voor groenten en fruit en 835.000 euro voor melk. Dit werd vanaf het schooljaar 2020 – 2021 verhoogd naar 3,4 miljoen euro voor groenten en fruit en 1,6 miljoen euro voor melk. Voor Vlaanderen, waar het programma ‘oog voor lekkers’ heet, betekent dit 1,8 miljoen euro voor groenten en fruit en ongeveer 900.000 euro voor melk. "
 
"Enerzijds leren de kinderen op deze manier over gezonde voeding, anderzijds zet het onze Europese landbouwproducten in de kijker, want de focus ligt op lokaal. Win-win dus! Daarom vind ik dit programma zo belangrijk en moeten we het verlengen. In Europa werden tot nu toe 240.000 ton aan fruit en groenten en 580.000.000 liter melk via dit programma uitgedeeld aan jaarlijks een twintigtal miljoen Europese kinderen, waaronder 420.000 in ongeveer 2.400 Belgische scholen. Voor Vlaanderen betekende dit in het schooljaar 2019 – 2020 zo’n 448.000 kg fruit en groenten en 132.000 liter melk in meer dan 1.200 scholen of voor ongeveer 252.000 leerlingen", benadrukt Hilde Vautmans.


 
"Het huidige Europees schoolprogramma loopt nog tot 2023. Dat geeft ons nu de mogelijkheid om eventuele struikelblokken aan te pakken. De administratieve rompslomp is te hoog. Dat moeten we aanpakken. Maak het eenvoudiger voor scholen om hun aanvragen in te dienen. Vers, lokaal en gezond, dat is toch super voor onze kinderen! De deadline voor het indienen van de aanvraag loopt nog tot 31 oktober. Ik roep alle scholen op om hun aanvraag in te dienen", besluit Vautmans.

Voor meer informatie:
www.hildevautmans.eu 

Publicatiedatum: