BGA Canicattì

Druivenseizoen op Sicilië begint met horten en stoten

"Hoewel het startschot al medio augustus werd gegeven, komt de oogst van de druiven met beschermde geografische aanduiding begin september pas goed op gang. De startdata zijn afhankelijk van de kwaliteitsnormen, want de druif moet een optimale kleur en Brix-waarde halen voor consumptie", zegt Salvatore Lodico, voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van de druiven van Canicattì. 

Salvatore Lodico

"De kwaliteit is uitstekend dit jaar, zoals we al jaren niet meer hebben gezien", voegt de expert eraan toe. "Het suikergehalte is nu al heel goed, dankzij de droge periode van de voorbije weken."

"Op dit moment is de vraag nogal moeizaam. We noteren een daling van ten minste 20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar we verwachten een terugkeer naar het normale niveau in de maand oktober, wanneer veel fruitsoorten uit het schap zullen verdwijnen of in ieder geval minder aanwezig zullen zijn."

Italia-druif van de BGA Canicattì

"In lijn met de statuten van ons Consortium nemen we deel aan een supply chainproject voor de promotie van de Italia-druif, het enige ras dat onder het BGA-label kan worden afgezet. Het is een initiatief bij retailers in meerdere Europese landen, op een moment dat we ernstige teeltproblemen kennen, want de teeltkosten liggen 40% hoger dan een jaar geleden."

De voorzitter van de BGA legt veel nadruk op de kwaliteit van de druif van Canicattì. De oorsprong van dit ras moeten we zoeken aan het begin van de twintigste eeuw, toen de agronoom Alberto Pirovano de Bicane en Muscat de Hamburg druiven kruiste. De eerste entingen vonden plaats in Canicattì in de jaren dertig en in de veertig jaar erna werd een grootschalige teelt opgezet.

Italia-druif van de BGA Canicattì

De druiven van Canicattì met beschermde geografische oorsprong worden geteeld in luifelsystemen en de middellate gewassen worden bedekt met plastic materiaal om de houdbaarheid van de druiven op de plant te verlengen. Die kunnen in de herfst en in de winter, tot half januari, worden geoogst en op de markt gebracht.

Deze druif wordt bewaard in koude omgevingen en in koelcellen, bij een temperatuur tussen 0°C en 1°C, met een luchtvochtigheid van 85-90% gedurende maximaal 90 dagen.

Voor meer informatie:
Salvatore Lodico
Consorzio per la Tutela e la
Promozione dell'uva da tavola
di Canicattì I.G.P.
C.da Carlino, snc
92024 Canicattì (AG) - Italië
Tel: +39 333 2454985
uvaigpcanicatti@virgilio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven