Goede winterregens in Chili zullen komende druivenoogst helpen

De afgelopen maanden is er veel regen gevallen in de noordelijke en centrale regio's van Chili, wat een goed voorteken is voor de komende druivenoogst. Maar volgens José Ureta, commercieel en kwaliteitsmanager bij druiven- en mandarijnenteler Exser, zijn de gestegen grondstoffen- en vrachtkosten en de lage verkoopprijzen van het afgelopen seizoen, die de kosten niet konden dekken, een zorg voor de druiventelers.

"De druivenmarkt is het afgelopen seizoen erg moeilijk geweest. De verkoopprijzen waren voor sommige rassen niet voldoende om de gestegen kosten voor grondstoffen en transport te dekken. Het weer is gunstig geweest voor de teelt de afgelopen maanden in Chili. We hebben felle regens gezien in het noorden en het centrum van het land. Dit zal de teelt de komende jaren ten goede komen. Maar stijgende kosten hebben ertoe geleid dat veel telers hun break-even point niet kunnen bereiken. Als deze kosten blijven stijgen, denk ik dat er voor de komende seizoenen forse aanpassingen qua opbrengsten zullen plaatsvinden."

Exser is gevestigd in de regio's IV, V en VI in Chili. Het bedrijf teelt voornamelijk druiven en mandarijnen op een areaal van 1.200 hectare. Het is eigenaar van vier koelhuizen, verspreid over de regio's waar het in de teelt actief is. Gedurende het seizoen stelt het ongeveer 1.000 mensen te werk. 

"Vorig seizoen exporteerden we 3,5 miljoen kartons druiven. Ons doel is om volledig gekleurde trossen met groene harde stelen te plukken, zodat ze in uitstekende conditie de reis naar onze bestemmingsmarkten kunnen aanvatten. De oogst start begin januari en eindigt half april. Onze belangrijkste markten zijn Noord-Amerika, Europa en Azië."

"De uitdaging is om de reis zo kort mogelijk te houden, gezien de lastige logistieke situatie. We zullen ook proberen onze arbeids- en verpakkingskosten te minimaliseren. De vraag ziet er goed uit, maar we zullen toch knopen moeten doorhakken wat de exportvolumes betreft zodra we wat meer weten over de input- en vrachtkosten voor het komende seizoen", besluit Ureta.

Voor meer informatie:
José Ureta
Exser
Tel: +56 2 27314600 (Chili)
josureta@exser.cl 
www.exser.cl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven