Experts waarschuwen dat prijs van friet kan verdubbelen

De verzengende zomer in Europa zal volgens de voorspellingen resulteren in de kleinste aardappeloogst sinds jaren, waardoor verdere prijsstijgingen voor populaire voedingsmiddelen zoals friet dreigen. Door de droogte in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Belgiƫ - de noordwestelijke gordel die goed is voor het grootste deel van de aardappelteelt in de Europese Unie - zou de EU-productie wel eens de laagste ooit kunnen bereiken, onder het niveau van het eveneens door droogte geteisterde 2018.

Europese aardappeltelers waarschuwen dat de oogstramingen voorlopig zijn voordat de belangrijkste oogst in september van start gaat, en dat regenbuien en recente koelere temperaturen voor late verlichting kunnen zorgen. Maar op sommige teeltbedrijven is er weinig hoop.

Internationale voedingsbedrijven zoals McDonald's hebben dit jaar ook hun prijzen verhoogd in reactie op de stijgende grondstofkosten.

Kosten van friet zullen verdubbelen
Deskundigen waarschuwen dat de kosten van friet zullen verdubbelen en dat de prijs niet zal dalen tot ten minste 2024. Twee deskundigen hebben hun mening gegeven over de aanhoudende "aardappelcrisis" en waarschuwen dat deze nog lang niet voorbij is.

Volgens frietdeskundigen zullen de groothandelsprijzen als gevolg daarvan stijgen, kosten die zullen worden doorberekend aan de klanten in restaurants, afhaalrestaurants en supermarkten. In combinatie met de stijgende olie- en energieprijzen zou een portie frites wel eens twee keer zo duur kunnen worden, aldus een expert.

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven