Vincent Gothknecht van I.Schroeder KG

"De belangstelling voor jong jackfruit en de teelt van ananasras MD2 neemt toe"

I.Schroeder uit Hamburg is sinds 1953 in heel Europa maar ook wereldwijd actief als leverancier van geconserveerde levensmiddelen en diepvriesproducten. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in China, Hong Kong, India, Turkije en Vietnam. We spraken met Vincent Gothknecht, hoofd van de vestiging in Ho Chi Minh City in Vietnam, over de bijzondere kenmerken van de import uit het Zuidoost-Aziatische land. Nog voordat het vrijhandelsakkoord tussen Vietnam en de (EVFTA) in 2020 van kracht werd, was I.Schroeder al sinds 2016 actief in het opkomende land. 


Vincent Gothknecht (helemaal rechts) en zijn team in Ho Chi Minh City

"Tot de belangrijkste importproducten uit Vietnam horen mango's, ananassen, papaja's, lychees, kokoswater, kokosolie, kokosrasp enzovoort. Zestig procent van de door ons verwerkte goederen wordt aan de retail en aan discounters verkocht en 40 procent wordt aan de industrie verkocht, waarbij de industrie de goederen in bulkblikken koopt om ze bijvoorbeeld als garnering en/of bij de productie van salades te gebruiken", vat Vincent samen. 

Er worden jaarlijks grote hoeveelheden kokosnoten, mango's en ananassen vanuit Vietnam naar Duitsland geëxporteerd. "De kwaliteit varieert natuurlijk gedurende het jaar, daarom inspecteren we de goederen ook nauwkeurig", zegt Vincent.

Containerprijzen gestegen van 800,00 euro naar 7000,00 euro
De hoge kosten en de lange wachttijden zorgen echter voor complicaties. "Gelukkig onderhouden we goede contacten met de transportbedrijven en rederijen, zodat wij altijd op de markt vertegenwoordigd waren en goede tarieven konden bedingen. Vóór de huidige crisis betaalden we voor een containerlading van Azië naar Hamburg circa 800,00 dollar. Inmiddels lopen de prijzen op tot wel 7000,00 euro per scheepszending. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de verkoop", weet Vincent. Het bedrijf heeft geprobeerd de kosten zo laag mogelijk te houden.

De verschillende producten waarvoor de vestigingen grondstoffen inkopen, worden verder verwerkt in de eigen fabriek in het oosten van Duitsland en in een andere fabriek in Griekenland. "Zo ontvangen we bijvoorbeeld diepgevroren mango in verpakkingen van 10 kg, geschikt voor kant-en-klaarmaaltijden en verkoop aan de retail. Wij nemen weliswaar niet deel aan de productie als zodanig, maar staan wel klaar zodra de leveranciers bijvoorbeeld nieuwe machines nodig hebben."

Groeiende belangstelling voor kant-en-klaarmaaltijden en een bio-aandeel van tien procent
De belangstelling voor convenienceproducten is in Duitsland weliswaar nog gering, maar toch kan Vincent melden dat de fabriek die de kant-en-klare maaltijden produceert voor middellange termijn volgeboekt is. Vincent: "Hieruit concludeer ik dat er steeds meer vraag is naar convenience, vooral in eenpersoonshuishoudens. Wat wij aanbieden is ook geschikt voor degenen die fit willen blijven en hiervoor de passende sport willen beoefenen, en daarbij gezond willen eten. Er wordt steeds meer gelet op toevoegingsmiddelen, aroma's, enzovoort, waaraan wij veel waarde hechten. Bovendien is ons motto: zodra we iets in bio-kwaliteit kunnen produceren, zullen we dat ook doen."

Het aandeel van biologische producten ligt bij het bedrijf op in totaal circa 10 procent. In Vietnam is biologische teelt echter uiterst zeldzaam vanwege de hoge temperaturen en andere verzwarende factoren. Het bedrijf heeft weliswaar een tijd lang ook biologische ananassen, mango's en jackfruit aangeboden. Vooral het laatstgenoemde product is zeer geschikt voor veganistische producten en als vleesvervanger. Maar dit segment en ook de premiumproducten voor de retail zijn vanwege de hoge kosten uit het assortiment gehaald.

Uitbreiding van de biologische teelt
"Wij staan in nauw contact met Control Union Certifications uit Nederland, die de enige is die in Vietnam erkend is voor het certificeren van biologische producten. Wij hebben geprobeerd om de biologische teelt weer op te pakken, zoals bijvoorbeeld bij jackfruit. Bij de kokosnoot loopt dat ook goed. Om voldoende aanbod ter beschikking te hebben proberen we daarom al om het areaal uit te breiden", zegt Vincent. De goederen worden uit heel Vietnam afgenomen, zoals ananas uit Ninh Binh, lychees uit Hai Duong, ananas en maracuja uit de Centrale Hooglanden, enzovoort. In de toekomst wil het bedrijf zich ook toeleggen op de productie van fruitconcentraten van respectievelijk passiefruit en ananas. Ook cashewnoten en andere noten staan op het verlanglijstje.

Huidige trends in de Vietnamese teelt
"De jonge jackfruit is in opkomst en we werken hierbij ook aan de productie van concentraat, omdat we er een grote markt voor zien. Er is momenteel ook veel belangstelling voor het stimuleren van de teelt van nieuwe ananasrassen, zoals bijvoorbeeld de MD2, die groter is en zogezegd minder 'ogen' heeft om uit te snijden", zegt Vincent tot slot.

Voor meer informatie:
Vincent Gothknecht
I.Schroeder KG. (GmbH & Co)
Am Sandtorkai 37
D-20457 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (0)40 3 76 74 0
schroeder@iskg.de 
www.iskg.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven