Texaanse pecannoten

De inheemse noot in de VS slaat zijn vleugels uit

Volgens de American Pecan Council worden in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 135 miljoen kilo pecannoten geoogst. Pecannoten worden voornamelijk geteeld in 15 Amerikaanse staten. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied strekte zich uit van Texas tot het zuidwesten van Ohio en delen van Kentucky en Alabama. "Pecannoten zijn een van de weinige in de VS inheemse gewassen die het gemaakt hebben in de internationale handel. Amerikaanse telers oogsten meer dan 80% van alle pecannoten in de wereld", meldt het American Pecan Council.

Pecannoten zijn de enige boomnoten van commercieel belang die inheems zijn in de Verenigde Staten. Het woord "pecan" is overigens afgeleid van een woord van de Indiaanse Algonquin-stam dat "een noot te hard om met de hand te kraken" betekent. Met 35 mg per 100 gram bevatten pecannoten evenveel fytonutriënten, met name flavonoïden, als sommige superfruits. Tegenwoordig is de consument steeds meer geïnteresseerd in de herkomst, teelt en kwaliteit van voedsel, wat voor een verschuiving zorgt in de manier waarop producten worden beoordeeld en gewaardeerd. Amerikaanse pecannoten voldoen aan die groeiende vraag omdat ze een sterk verhaal te vertellen hebben wat hun herkomst betreft en ook de eigenschappen hebben van steeds belangrijker wordend superfood.

Inheems in Texas
De wijdverbreide teelt van pecannoten in Amerika gaat terug tot de inheemse Amerikaanse volkeren, zoals de Karankawa, die de noten tijdens de herfstmaanden verzamelden, ze met andere stammen verhandelden en erop vertrouwden als voedselbron terwijl ze langs de rivieren van Centraal-Texas migreerden. De pecannoten uit Texas waren de eerste die in de rest van de wereld werden geïntroduceerd. Volgens het boek Pecan: America's Native Nut Tree was de Spaanse conquistador Cabeza de Vaca de eerste Europeaan die met pecannoten in aanraking kwam nadat hij in 1528 bij Galveston schipbreuk had geleden.

Tegenwoordig is de pecanteelt een bron van inkomsten in meer dan 150 van de 254 county’s van Texas. Met een gemiddelde jaarlijkse oogst van ongeveer 27 miljoen kilo staat Texas ook telkens in de top drie van pecannoottelende Amerikaanse staten. Een indrukwekkend aantal als je bedenkt dat veel pecannoten geoogst worden door families die de traditie van teelt en handel generaties lang hebben doorgegeven.

Voedseltrends en de toekomst van pecannoten
Nu plantaardige en flexitarische diëten aan kracht winnen, zullen pecannoten ongetwijfeld een grotere plaats toebedeeld krijgen in onze dagelijkse voeding. Dankzij de meerdere gezondheidsbevorderende en bioactieve stoffen zijn pecannoten een echte krachtpatser op het gebied van voedingsstoffen. Ze zijn een waardevolle plantaardige eiwitbron die cholesterolvrij, glutenvrij en van nature natriumvrij is. Pecannoten zijn daarnaast ook heel veelzijdig. Ze combineren goed bij een breed scala aan smaken en passen mooi in een verscheidenheid aan culinaire creaties. "Vanuit culinair oogpunt hebben pecannoten een smaak en textuur die anders is dan alle andere noten. Ze kunnen schitteren in een veelvoud aan toepassingen in zowel de professionele (chef-koks en voedselproducenten) als consumentenkeuken", aldus Diane Welland, geregistreerd diëtiste en communicatiemanager bij de Nationale Vereniging van Pecanverwerkers

Pecannoten staan erom bekend een van nature zoete en rijke, boterachtige smaak te hebben. Zoals de meeste noten zijn ze zowel gedopt als in de dop verkrijgbaar. Texas pecannoten worden meestal gedopt verkocht, zodat de consument er direct na aankoop van kan genieten. De sector ziet ook een aantal ontwikkelingen in de richting van verwerkte producten. De vraag naar bijvoorbeeld pecannootboter, -meel, -olie en -melk neemt toe. Deze producten zijn met name relevant voor consumenten die op zoek zijn naar plantaardige alternatieven of bepaalde dieetbeperkingen hebben, zoals glutenintolerantie. Pecannoot kan in veel verschillende vormen worden omgezet en gemakkelijk aan elk onderdeel van het dieet worden toegevoegd. Of ze nu een hartige of zoete smaak hebben, knapperig of boterachtig en zacht zijn, pecannoten zijn geweldig voor traditionele gerechten en dagelijkse maaltijden, maar ook voor innovatieve recepten.

Texas pecannoten zitten boordevol gezondheidsvoordelen en worden daarom beschouwd als een superfood. De inheemse noot van de Verenigde Staten heeft niet alleen veel voedingswaarde en een smaak die zeer geliefd is, maar ook een waardevolle geschiedenis die de pecannoot heeft gemaakt tot wat hij nu is. Door de sterke wortels van dit product en de vele generaties van telers is de Texas pecannoot niet alleen basisvoedsel in het zuiden van de VS, maar een over de hele wereld gegeerde noot.

Europese importeur of bedrijf die interesse hebben in pecannoten van Texas, kunnent contact opnemen met Phaff Export Marketing, de Europese in-market consultant voor het Texas Department of Agriculture.

Voor meer informatie:
Phaff Export Marketing
Tel: +31 (0)36 760 7100 
pem@phaff.com 
www.phaff.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven