Voortdurende oogstdalingen en mogelijke uitbreiding van het Sharka-virus

"Zomerfruit kan een irrelevante teelt worden in de Valenciaanse Gemeenschap"

Volgens telersvereniging La Unió de Llauradors is het best mogelijk dat de zomerfruitsector in de Valenciaanse Gemeenschap mettertijd irrelevant wordt, voortgaande op de meest recente gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw over de teelt van het voorbije seizoen. Het ongunstige weer in het voorjaar met aanhoudende regen en lage temperaturen, evenals een winter zonder koude-uren, hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de oogst.

"De Valenciaanse opbrengst van abrikozen, perziken, pruimen en kersen in dit seizoen was niet meer dan 65% van het gemiddelde van de voorbije seizoenen en lag 66% lager dan die van 2021. Er werd ongeveer 25.000 ton geoogst (nectarine niet inbegrepen)."

"Er werd 50% minder perziken geplukt vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De opbrengst van pruim lag 67% onder het vijfjarig gemiddelde, in de abrikozenteelt werd slechts 25% van de gemiddelde oogst van de laatste vijf seizoenen behaald. Bij kersen is er in het beste geval een reductie van 59% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde opgetekend. In specifieke gevallen was de oogst zelf nihil."

"Naast deze oogstdaling als gevolg van weersomstandigheden moeten we de detectie van het Sharka-virus in sommige perzikbomen in Carrícola (Vall de Albaida) vermelden, terwijl deze ziekte tot nu toe alleen bij abrikozenbomen was waargenomen", laat de organisatie weten.

La Unió is zich ervan bewust dat Sharka in de EU niet als een quarantaineziekte wordt beschouwd en daarom kunnen de uit te voeren acties geconditioneerd zijn, maar door de ernst van de situatie en het feit dat de besmetting nog niet wijdverbreid is, is volgens de vereniging een snel en krachtig optreden vereist.

Daarom heeft La Unió het ministerie van Landbouw al verzocht maatregelen te nemen, in de eerste plaats het sanctioneren van het teeltbedrijf dat de plantgezondheid niet heeft gegarandeerd en besmette planten heeft verkocht. Daarnaast moet het gewestelijke ministerie een actieprotocol opstellen met daarin enkele maatregelen, waaronder de traceerbaarheid van de planten om mogelijk aangetaste percelen te detecteren, aanbevelingen voor telers met (mogelijk) aangetaste planten op hun percelen, maatregelen die de niet-verspreiding van plantenmateriaal garanderen vanuit de (mogelijk) aangetaste percelen en het herstel van een begrotingslijn, een punt dat La Unió in juni al had aangevraagd, ter compensatie van de kosten van het rooien van de aangetaste percelen, desinfectie en nieuwe aanplant.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven