Halve oogst Reineta-appelen verwacht in Spaanse El Bierzo


Er was al eerder voorspeld dat er minder Reineta-appelen geoogst zouden worden in de Spaanse regio El Bierzo, en volgens Pablo Linares, technisch directeur van Frutas de Calidad del Bierzo, lijkt het er nu op dat er maar half zoveel appelen als in andere jaren geplukt zullen worden. Dat zou een volume van ongeveer "een miljoen of anderhalf miljoen kilo" betekenen.

Deze drastische daling is vooral te wijten aan de voorjaarsvorst. Telers namen in april zelfs hun toevlucht tot het aansteken van kleine vuurtjes rond hun boomgaarden om de vorst te bestrijden.

"De oogst van Conference-peer zal evenwel uitkomen op het voorspelde volume, dat is zo’n 12 miljoen kilo. En de kwaliteit is goed", zegt Linares.

Tegen een oncontroleerbare factor als het weer valt weinig te doen, maar de sector heeft zich wel kunnen wapenen tegen een ander probleem dat elk seizoen opduikt tijdens de oogstmaanden: het gebrek aan arbeidskrachten. Met het oog op dit probleem lanceerde de Vereniging van Telers van El Bierzo maanden geleden al een vacaturebank waarop "zo'n 300 mensen, naast de dagloners op wie de telers sowieso al rekenen, hebben ingetekend. Dat betekent dat we in principe genoeg oogstmedewerkers hebben", legt de directeur uit.

Bron: infobierzo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven