Craig McBain, Green Farms Nut Company:

Prijzen hooghouden door macademia in meer voedingsmiddelen te verwerken

Green Farms Nut Company (GFNC), gevestigd in Zuid-Afrika, heeft lang geanticipeerd op de exponentiële toename van het aanbod van macadamianoten en is erop gericht nieuwe markten te creëren om prijsstabiliteit op lange termijn te garanderen. De Zuid-Afrikaanse macadamiasector bevindt zich al tien jaar op een gouden randje en lijkt het typische patroon te volgen van een sector die volwassen wordt. GFNC heeft bewust op deze mogelijkheid ingespeeld om stabiliteit te brengen voor zijn telers en de sector in het algemeen, waarbij het een beroep doet op concurrerende bewerkers om naar dit gemeenschappelijke doel toe te werken.

"Het aanbod begint gelijke tred te houden met de vraag en binnen dit snijpunt bepalen marktkrachten de prijzen. De omschakeling van een louter op verkopers gerichte markt kan op korte termijn een nivellering van de prijzen teweegbrengen, wat van betekenis is omdat hierdoor nieuwe markten worden geopend die voorheen misschien voor macadamia gesloten waren. Wij richten ons op het hier en nu en werken nauw samen met relevante partners om de vraag naar macadamia te stimuleren, zodat deze in lijn blijft met het toekomstige aanbod," aldus Allen Duncan, CEO van GFNC.

Dit streven wordt ondersteund door de recente samenwerking van GFNC met Craig McBain, een ervaren koploper in de tuinbouwinvesterings-sector en voormalig CEO van de geïntegreerde wereldwijde leverancier van AGF-producten Halls. McBain heeft samen met GFNC intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een strategie om ervoor te zorgen dat het bedrijf in de komende tijden over een robuuste veerkracht beschikt. De strategische positionering van GFNC wordt verder versterkt door McBains recente benoeming tot COO van Green & Gold Macadamias (G&G), een wereldwijde marketeer van macadamia. In deze rol zal McBain ook tal van strategische initiatieven voor het bedrijf aansturen. GFNC brengt zijn producten exclusief via G&G op de markt en is de grootste aandeelhouder van de groep in de bewerkende sector.

"De benoeming van McBain is opmerkelijk omdat hij een schat aan ervaring en kennis uit de avocadosector meebrengt. Hij brengt opvolging voor G&G en bij uitbreiding voor GFNC, evenals stabiliteit en verstand om de macadamiamarkt te laten groeien voor de toekomst. Zuid-Afrika, en meer in het algemeen Afrika, is 's werelds grootste leverancier van macadamianoten. Het feit dat McBain in Zuid-Afrika is gevestigd, versterkt het vertrouwen van de belanghebbenden in zijn inzicht en de kennis die hij meebrengt," vervolgt Duncan.

De oprichting van de World Macadamia Organisation (WMO) is bemoedigend, omdat deze tot taak heeft verder onderzoek naar de voordelen van macadamia's te stimuleren en het product collectief te promoten om het bewustzijn en de consumptie van macadamia te stimuleren, niet alleen in snacks, maar ook in melk, meel, boter en als ingrediënt in zoetwaren en andere voedingsmiddelen.

"Als vooraanstaande bewerkers zijn wij, samen met organisaties als SAMAC en WMO, verantwoordelijk voor het stimuleren van de vraag en het veiligstellen van concurrerende prijzen voor onze telers. Het is de kern van onze strategische intentie om, samen met onze stakeholders, nieuwe producten, toepassingen en manieren van consumptie van macadamia te beïnvloeden, te cultiveren en te bedenken die misschien nog niet eerder zijn overwogen. We hebben het punt voor fundamentele verandering bereikt, geholpen door plantaardig eten en alom geaccepteerde gezondheidsvoordelen van macadamia maken het een spannende tijd om deel uit te maken van de sector," deelt Duncan.

China blijft een bepalende factor in hoe deze nieuwe verkoopkanalen vorm krijgen. Nu het land blijft worstelen met post-Covid en andere economische complexiteit, samen met voortdurende lockdowns en een groeiend binnenlands aanbod, is deze eens zo grote afnemer van macadamianoten rustig en onvoorspelbaar. Het zijn juist de kwaliteiten van deze markt die een thuis zullen vinden in alternatieve snackproducten en nieuwe markttoepassingen. GFNC heeft er 30 jaar lang naar gestreefd het afzetrisico te spreiden over verschillende geografische regio's en kan de situatie in China dus goed doorstaan.

"Afgezien van de marktwerking als prijsbepalende factoren, blijven opbrengst en kwaliteit op het teeltbedrijf uiteraard de belangrijkste factoren die bijdragen tot de winstgevendheid van de teler. Daarom blijft het GFNC expertise en toegevoegde waarde opbouwen in zijn technische aanbod aan telers," besluit Duncan.

Voor meer informatie:
Allen Duncan
Green Farms Nut Company
+27 13 751 1686
info@gfnc.co.za 
www.gfnc.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven