Álvaro Martínez van Axarfruit:

"Over twee weken start de mango-oogst in Málaga met 20% meer productie"

Het mangoseizoen zal naar verwachting eind augustus/begin september van start gaan in de Axarquía, een streek in de provincie Málaga en het belangrijkste teeltgebied van dit fruit in Spanje en Europa. Ondanks de droogte zal de opbrengst naar verwachting hoger zijn dan vorig jaar, maar de maten zullen kleiner uitvallen. Er zullen voornamelijk middelgrote mango’s geoogst worden.

"Over twee weken beginnen we met de afzet van de eerste Spaanse mango's. De oogstprognose duidt op zo'n 20% meer fruit dan in 2021", zegt Álvaro Martínez, manager van Axarfruit. 

"De kwaliteit van het fruit, met name het suikergehalte en de kleur van de schil, is dit jaar indrukwekkend. Er zullen overwegend kleine en middelgrote mango’s geplukt worden, maar ook die maten vinden gretig aftrek op de markt. De kleinere maatvoering is deels een gevolg van het feit dat er meer fruit aan de bomen hangt en deels een repercussie van de droogte", zegt Álvaro Martínez. "Droogte is een groot probleem geworden in dit gebied. Het moet echt wel beginnen te regenen in de komende maanden", voegt hij eraan toe.

Het bedrijf uit Málaga rondt momenteel het mangoseizoen uit Senegal en Brazilië af, alvorens de aansluiting te maken met het Spaanse product. "De prijzen van geïmporteerde mango's zijn over het algemeen vrij hoog geweest door de sterke stijging van de kosten van transport, energie, verpakking, brandstof, enz. Winstmarges zijn onbestaande geweest en er is zelfs geld verloren gegaan, aangezien de verkoopprijzen in de supermarkten deze kostenstijging over het algemeen niet compenseerden", legt de teler en handelaar uit. 

Axarfuit teelt, importeert en exporteert biologische en conventionele mango's, avocado's en citroenen. Dit jaar introduceert het bedrijf met trots Freshfy, het eigen merk voor guacamole. Vers fruit wordt al langer op de markt gebracht onder het merk Fruitfy. 

"Een jaar van enorme ups en downs voor de avocado" 
"In het eerste deel van het Peruaanse avocado-seizoen werden grote hoeveelheden product verladen waardoor de prijzen zakten tot een niveau van ongeveer € 4 per karton van 4 kg, wat de hoge kosten van teelt, verwerking en transport niet compenseerde. Peruaanse exporteurs zetten daarom een rem op de verzendingen naar Europa en de situatie keerde helemaal om. Gedurende meer dan anderhalve maand was er een aanzienlijk aanbodtekort, wat een schok teweegbracht in de prijszetting. De prijzen schoten omhoog van € 4 tot € 14 per karton", zegt Álvaro Martínez. 

Volgens de importeur en exporteur trekken de volumes nu behoorlijk aan en omdat Peru de export een halt toeriep door het fruit aan de bomen te laten hangen, komen de avocado's uit dit land momenteel voornamelijk met grote maten op de markt. "Ik verwacht dat de prijzen van grote avocado's de komende weken zullen dalen en de prijzen van middelgrote en kleine maten gelijk zullen blijven, omdat daar minder aanbod van is. Het is zonder twijfel een jaar van enorme veranderingen en schommelingen op de avocadomarkt. Zo heb ik het nog nooit eerder gezien."

Het bedrijf uit Málaga begint binnenkort ook met de import van avocado’s uit Mexico, Chili en Colombia.

Voor meer informatie:
Álvaro Martínez
Axarfruit
Polígono industrial Carvajal s/n, 
29718 Benamargosa (Málaga) - Spanje
Mob: +34 656 647 475
Tel: +34 952 549 562
alvaro@axarfruit.es
www.axarfruit.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven