Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algerijnse dadels hebben van nature een hoog suikergehalte

In het afgelopen decennium hebben dadels zich zowel op de conventionele als op de biologische markt kunnen vestigen. Naast de bekende leveranciers als Israël, Tunesië en het Midden-Oosten, heeft Algerije zich ook kunnen doen gelden als een betrouwbare leverancier op de internationale markt. Wij spraken met de directie van Eden Fruits, een in Kehl am Rhein gevestigd gespecialiseerd handelsagentschap, over de sector en de afzetmogelijkheden van dadels op de Duitse en de internationale markt.

Als enige verkooppartner van het zusterbedrijf Ziban Garden is Eden Fruits verantwoordelijk voor de afzet van het gehele exportvolume, niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen, Azië en de VS. "Deze laatste afzetmarkt was door de pandemie bijna volledig ingestort, maar intussen hebben we weer wat klanten kunnen winnen. In Duitsland leveren wij aan bijna alle bekende ketens, hetzij rechtstreeks, hetzij via tussenpersonen. Wat de biologische dadels betreft, zijn wij bijzonder trots op de certificatie van het Japanse biologische zegel JAS, dat gepaard gaat met zeer hoge kwaliteitsnormen - vooral wat het behoud van de natuur betreft - die zelfs niet met die van Duitsland of andere markten kunnen worden vergeleken. Dit zal meer deuren voor ons openen."


Conventionele dadels groeien vooral in de woestijn, waardoor je te maken krijgt met watertekort en insecten. Biologische dadels, daarentegen, groeien in oases. De dadels worden handmatig ontpit.

Pandemie en gevolgen van de oorlog 
Intussen was de prijsdruk in de handel merkbaar toegenomen gedurende de pandemie, hetgeen een overeenkomstig effect had op de marges, gezien de vaste contracten en de stijgende vracht- en verpakkingskosten. "Bij sommige contracten konden we slechts een kleine kostenstijging doordrukken, waardoor we uiteindelijk slechts een deel van de extra verpakkingskosten konden dekken. Deze kostenstijgingen zijn nog verergerd door de inval van Rusland in Oekraïne."

Geen suiker toegevoegd
"In totaal maakt het biologische aandeel ongeveer 30% van ons volume uit (5% van het volume van de Algerijnse markt), en in vergelijking met conventionele dadels ligt het prijsniveau van biologische producten gewoonlijk 25% hoger. Een aanzienlijk deel van de biologische opbrengst gaat naar de VS, hoewel biologische dadels ook in Europa steeds populairder worden." Ook de rassenkeuze van de Algerijnse dadelproductie is van cruciaal belang. "De Algerijnse dadelproducenten leggen zich hoofdzakelijk toe op de productie van de Deglet Nour. Met een eenheidsgewicht van ongeveer 7-9 gram is deze dadel aanzienlijk kleiner dan de conventionele Medjoul. Dankzij de vruchtbare bodem en het unieke microklimaat in het teeltgebied krijgen onze Algerijnse dadels een unieke smaak, vlezigheid en glans. Het natuurlijke suikergehalte is relatief hoog, en daarom kunnen wij voor de Deglet Nour dadels in Algerije volledig afzien van toegevoegde suiker (die in andere teeltgebieden gebruikelijk is)."

De Algerijnse dadels zijn meermaals biologisch gecertificeerd: Biologische EOS, biologische NOP, biologische JAS. Zij hebben ook de volgende certificeringen: IFS-Food, BRC-Food, Cosher, Halal en Vegan en over enkele dagen zullen zij de eerste Algerijnse dadelproducent zijn die het Fairtrade-certificaat zal ontvangen.

Kleine containers en kartonnen verpakkingen
Terwijl in de buurlanden, zoals Frankrijk, de dadel nog hoofdzakelijk met de pit wordt gegeten, is de ontpitte vrucht in de Duitse handel nu gebruikelijker. "Tot 80 procent van het volume in Duitsland bestaat uit pitgoed. Dadels worden in de plaatselijke retail overwegend in kleine verpakkingen van 200 of 250 gram aangeboden, hoewel bepaalde ketens ook verpakkingen van 400 gram in de handel hebben. Wat het type verpakking betreft, zijn karton, golfkarton of hout erg populair bij retailers."

Marketingpotentieel voor dadelproducten
Dadels worden gewoonlijk in oktober geoogst, waarna de pas geoogste dadels vanaf november achtereenvolgens worden uitgevoerd. Verkooppieken doen zich nog steeds voor tussen augustus en december, alsook tijdens de ramadanperiode. In deze periode wordt soms een extra verkoop van wel 35 procent gerealiseerd." Naast gedroogde dadels vinden ook verwerkte bijproducten, zoals siroop, pasta en gevulde dadels, steeds meer aftrek bij de consument. "Natuurlijke voedingsmiddelen zoals dadels zijn duidelijk in de mode. Wij streven er dan ook naar om dit potentieel verder te benutten. Daarom ligt het ons na aan het hart om aanwezig te zijn op de belangrijke evenementen, zoals BioFach Nürnberg en BioFach Amerika, zodat wij ons contact met de koper kunnen consolideren en uitbreiden".

Bezoek het bedrijf op BioFach 2022: Hal 9/Stand 127.

Foto's: Eden Fruits GmbH

Voor meer informatie:
Alexander Lasslop
Eden Fruits GmbH
Bierkellerstraße 18
77694 Kehl 
Tel: +49 (0)7851  6 36 71 67
A.lasslop@edenfruits.de   
Edenfruits.de     

Publicatiedatum: