Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nir Harel van Galilee Export

Late en langzame start Iraëlisch mangoseizoen

Het mangoseizoen is langzaam van start gegaan in Israël. Het begon meer dan een week later dan gebruikelijk. De Tommy mango’s waren niet op tijd rijp en van de Shelly’s en Noah’s werden er begin juli alleen maar kleinere maten verzonden.

"Er wordt een iets grotere oogst verwacht dan vorig jaar, want er zijn enkele nieuwe mangotelers bijgekomen", zegt Nir Harel, productmanager bij Galilee Export. De export van de Israëlische mango's en andere producten naar hun gebruikelijke hoofdbestemming, namelijk Rusland, is overigens ingewikkeld vanwege logistieke uitdagingen.

"We zijn twee weken geleden begonnen met het Noah-ras, al waren dat slechts kleine hoeveelheden. Ook vorige week zat er niet veel schot in de zaak vanwege het islamitische Offerfeest, al bleven we langzaam door verpakken. Omdat alle pakstations door deze vakantie weinig mankracht hadden, exporteerden we slechts een kleine hoeveelheid Noah's. Deze week moet het wat beter gaan, want nu hebben we zowel Palmers, Shelly’s en de rest van de Noah's beschikbaar. Dit luidt de officiële start van het seizoen in, die naar verwachting tot en met week 37 zal duren."

Galilee Export is de op één na grootste exporteur van Israël. Het bedrijf verwacht dit seizoen zo'n 5.500 ton mango's te exporteren. "We verwachten iets meer mango’s te exporteren dan vorig jaar, want de opbrengst is licht gestegen. We hebben een paar nieuwe telers mogen verwelkomen. De groei in volumes is dan ook te danken aan de nieuwkomers", zegt Harel.

"We zouden graag naar veel overzeese bestemmingen exporteren. We hebben al enkele bestellingen uit Rusland, maar de oorlog maakt de verzending uitdagend. Onze belangrijkste bestemmingen zijn de EU en het VK met 90% van het volume. In Europa is de markt behoorlijk leeg. Dat komt omdat er minder hoeveelheden uit Zuid-Amerika en Senegal zijn dan verwacht. Het seizoen begint dus op een goed prijsniveau, want de vraag is goed en het aanbod is beperkt. Prijzen liggen rond de € 8 of zelfs meer in Europa. Een minpunt is dat de wisselkoers euro-sjekel de export niet aanzwengelt", legt Harel uit.

Een andere teler en exporteur, die niet met naam genoemd wil worden, merkt op dat Rusland een grote markt voor hen is. "We exporteren veel avocado's en mango's naar die markt. Onze handelsstroom wordt zwaar getroffen door de oorlog, want Rusland is zo'n belangrijke markt voor ons. Gelukkig is Azië, dat de kwaliteit van de producten uit Israël waardeert, een groeiende markt voor ons. We zijn van plan door te gaan met Rusland, maar we zijn erg bezorgd over de situatie. We hebben zeker klanten die bij ons product willen blijven kopen, maar logistiek is een uitdaging en het overmaken van het geld ook. We hebben het vertrouwen van onze klanten, dus zullen we proberen voor alle problemen een oplossing te zoeken." 

De meeste mango's in Israël worden geteeld op de heuvels rond de Zee van Galilea. Harel en zijn kwaliteitsmanagers reizen regelmatig naar de heuvels van Galilea om de kwaliteit van de mango's aan de bomen te controleren.

Voor meer informatie:
Nir Harel
Galilee Export
Tel: +972 54485 9354 (Israël)
nir@galil-export.com 
www.galilee-export.com 

Publicatiedatum: