Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Keesenberg - Origin Fruit

"Zuid-Afrikaanse saffraan verdient meer bekendheid"

Dankzij de recente uitbreiding van het areaal in Zuid-Afrika wordt er nu in alle negen provincies op zo'n 22 hectare saffraan geteeld, met een concentratie in de droge regio's in Noordkaap. Deze uitbreiding opent de deur naar wat weleens een ideaal handelsgewas voor Zuid-Afrikaanse telers zou kunnen zijn.

Saffraan (Crocus sativa) heeft een hogere waarde dan goud. De opbrengsten per hectare variëren van 1 tot 5 kilo, afhankelijk van de bodem en het klimaat. Telers hoeven slechts een klein areaal te beplanten om hoge inkomsten te genereren.

In het juiste klimaat is het bovendien mogelijk om drie keer per jaar te oogsten, en dat alles terwijl de bollen zelf in aantal verdrievoudigen.  

Voor Laeveld Agrochem, een Zuid-Afrikaans bedrijf dat zich bezighoudt met gewas-optimalisatie, is de waarde van het toevoegen van saffraan aan de overige onderdelen van een teeltbedrijf evident. 

Om deze reden levert het bedrijf saffraanbollen en biedt het telers bodemanalyses en technische ondersteuning bij de teelt aan. Laeveld Agrochem neemt de saffraanoogst vervolgens bij de telers af (de stampers zijn dan al verwijderd, hetgeen een tijdrovend werk is).  

Laeveld Agrochem is samen met Saffricon de grootste aanjager achter de recente uitbreiding van de saffraansector in Zuid-Afrika. 

Zuid-Afrikaanse saffraan is van hoge kwaliteit
De oogst van vorig jaar werd aan lokale retailers verkocht, maar dit jaar wordt een grotere oogst verwacht vanwege de areaaluitbreiding. Het product verdient dat ook meer bekendheid onder afnemers die op zoek zijn naar zuivere saffraan," zegt Vincent Keesenberg, export- en marketingmanager bij Origing Fruit, uit Pretoria.

Rechts: het verwijderen van de stampers van de saffraankrokus is een precisiewerkje. 

"We hebben de kwaliteit van onze saffraan getest en deze blijkt zeer goed te zijn. Toch is Zuid-Afrikaanse saffraan nog niet erg bekend," vervolgt hij.

"De uitkomsten van de kwaliteitstesten zijn beschikbaar voor geïnteresseerde kopers."

Saffraan is geschikt om te worden geëxporteerd in hoeveelheden van 1, 2 of 5 kilo, waarna deze op de plaats van bestemming opnieuw kan worden verpakt.

Vincent merkt op dat de voornaamste vereiste voor geïnteresseerde telers is dat zij de beschikking hebben over een zanderige, goed gedraineerde bodem, vandaar dat veel druiventelers in Limpopo belangstelling tonen voor de saffraanteelt. 

Saffraan is uiterst geschikt voor droge gebieden met een zanderige bodem (Foto's: Origin Fruit)

Saffraan is niet alleen een krachtig antioxidant dat wordt geroemd om haar vele gezonde eigenschappen, maar ook een sterk pigment dat in verfstoffen wordt gebruikt. 

Voor meer informatie: 
Vincent Keesenberg
Origin Fruit (Pty) Ltd
+27 82 561 3278
vincent@originfruit.co.za
www.originfruit.co.za

Publicatiedatum: