Omar Díaz, directeur van Westfalia Fruit Perú en Westfalia Fruit Colombia:

"Onze avocado-export naar Azië en de VS zal dit jaar naar verwachting met 20% groeien"

Door de snelle uitbreiding van de avocadoteelt in Peru is het land momenteel een van de grootste exporteurs van dit fruit ter wereld. In 2021 bedroeg de export ruim 1 miljard dollar. "De grootste volumes werden in de maand april geëxporteerd. Naar verwachting zal de sector als geheel weer groeien dit jaar", zegt Omar Díaz, directeur van Westfalia Fruit Perú en Westfalia Fruit Colombia.

"Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar we ramen de toename op zo’n 7% in volume. De stijging doet zich vooral in de eerste fase van het seizoen voor. Met name in het district Olmos en in de bergen en de hoogvlakten is er de afgelopen jaren een behoorlijke hoeveelheid avocadobomen aangeplant. Daardoor ligt de beschikbaarheid, vooral in de maanden april en mei, nu wat hoger."


Omar Díaz

"Westfalia Fruit Perú exporteert avocado van januari tot eind augustus. We zijn een van de bedrijven met de grootste afzetkalenders van Peru. En sinds een tiental dagen hebben we ook avocado uit Colombia beschikbaar. Vanuit dat land exporteren we 10 maanden per jaar. Het is ons doel om het hele jaar door te zorgen voor een constante aanvoer en een ononderbroken uitvoering van onze programma's op mondiaal niveau. Daarom hebben we niet alleen toegang tot product uit Colombia, maar werken we ook samen met collega's in Chili", vertelt Omar.

"Peru diversifieert over het algemeen zijn verkoopkanalen voor avocado's en ook bij Westfalia Fruit Perú werken we op dezelfde manier, zodat we gedurende het gehele seizoen stabiele resultaten kunnen behalen. Momenteel is Europa ongeveer goed voor 40% van onze export, de rest gaat naar de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië."

"Azië is een groeiende markt voor ons. Westfalia Fruit Perú is een van de twee bedrijven die de meeste Peruaanse avocado's naar dat continent exporteren. Japan, Zuid-Korea en China zijn onze belangrijkste markten."

"In China vertegenwoordigt elke groei, hoe klein ook, een aanzienlijke omzettoename"
Vanwege de omvang en het enorme potentiële consumptievolume is Azië een zeer populaire markt voor veel exporteurs en in het bijzonder voor een product als avocado, want het succes van dit fruit in de rest van de wereld kan nog steeds navolging krijgen in een gebied dat ongeveer 60% van de wereldbevolking huisvest en waar de consumptie van avocado nog een ruime groeimarge heeft.

"De Chinese avocadomarkt begon zich pas een paar jaar geleden te ontwikkelen, maar groeit door de pandemie niet zoals verwacht wegens de beperkte promotiemogelijkheden. Wij zijn er echter van overtuigd dat het potentieel er is en dat China de komende jaren een van de sterkst groeiende markten zal zijn. Elke groei, hoe klein ook, zou vanwege de enorme bevolking in China een aanzienlijke omzettoename betekenen", benadrukt Omar Díaz. "Een ander belangrijk punt is dat de meeste avocado's in China nog onrijp worden verkocht. De komende jaren zullen ongetwijfeld ook verkoopplannen voor ready-to-eat fruit ontstaan en zoals in alle andere landen zal de consumptie nog een boost krijgen."

"Voorlopig exporteren we nog meer hoeveelheden naar Japan en Zuid-Korea, ondanks het bevolkingsverschil met China. Het potentieel is met andere woorden enorm en we zullen zeker nog fors groeien op de Chinese markt. Ook in India trouwens, maar alles zal afhangen van de logistiek."


Nieuwe verwerkingsfaciliteit van Westfalia in Peru

De logistiek is in de afgelopen twee jaar een probleem geworden dat in veel opzichten is geëvolueerd van een "achilleshiel" voor de exportsector tot een echt "zwaard van Damocles". Niet alleen hebben hoge vrachtprijzen of de schaarste van containers een impact gehad op de wereldwijde exportstromen, ook vertragingen bij aankomsten zijn bepalend geweest voor de omstandigheden waarin het fruit op bestemming aankomt.

"Westfalia kijkt altijd uit naar nieuwe technologieën waarmee we verre bestemmingen kunnen bereiken. In China hebben we dit jaar de extra uitdaging gehad van havensluitingen als gevolg van lockdowns. Dat gegeven dwong ons om het fruit in andere havens te lossen. Dankzij onze technologie hebben we de aankomsten zorgvuldig kunnen beheren en bleef het fruit van goede kwaliteit. De situatie valt momenteel weer wat in z’n plooi en mogelijk zal dat ons in staat stellen om de komende weken grotere volumes te exporteren."

"We verwachten dit jaar met Westfalia Fruit Perú 10% te groeien in volume. Voor de export naar Europa voorzien we een toename van 6%. Daar is de markt al iets meer ontwikkeld voor Peruaans fruit. De grootste groei zullen we realiseren in Azië en de Verenigde Staten, beide met 20%. Op dit moment worden in de Verenigde Staten ook betere prijzen voorspeld dan in Europa, waar er nog steeds druk is op de markt vanwege de volumes uit Spanje, dat een langer seizoen draait dan andere jaren. Ook in Azië zijn de prijzen stabieler."


Boomkwekerij in Ayacucho (Peru)

"Colombiaanse export zal snel blijven groeien"
Westfalia Fruit Perú ontwikkelt al 20 jaar strategische relaties met zijn avocadoleveranciers, namelijk Peruaanse telers die het nauw begeleidt met technische ondersteuning, hulp bij het behalen van de certificeringen en levering van hoogwaardig klonaal plantmateriaal. Dit alles helpt de telers om hun areaal te kunnen uitbreiden, de productiviteit op te krikken, winstgevender te worden en concurrerender te zijn op een markt waarin de rivaliteit toeneemt.

"Momenteel exporteren we fruit uit 14 verschillende Peruaanse regio's, waardoor we een van de grootste avocado-exporteurs in Peru zijn. We zijn net klaar met de bouw van ons eerste pakstation ten zuiden van Lima, waardoor we fruit van de hoogste kwaliteit zullen kunnen garanderen. We zijn van plan om dit jaar 46.000 ton Peruaanse en 11.000 ton Colombiaanse avocado’s te exporteren", vertelt Omar.


Pakhuis in Sonsón (Colombia)

"Colombia wordt een belangrijke speler op de wereldmarkt. Het afgelopen jaar is de groei niet spectaculair geweest, maar dat komt door meteorologische omstandigheden. Weerfenomeen La Niña drukte de productiviteit per hectare naar beneden. Maar de percelen blijven zich goed ontwikkelen en we denken dat de export van Colombiaanse avocado's snel zal blijven toenemen", besluit Omar.

Voor meer informatie:
Westfalia Fruit Perú
Av. Alfredo Benavides 768, Piso 6
Lima (Peru)
Tel: +511 243 7840 + 1223 of 1336
exportperu@westfaliafruit.com
westfaliafruitperu.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven