Grotere afzet en vraag naar Colombiaans exotisch fruit in Europa

"De steeds gezondere voedselkeuzes van Europese consumenten maken dat de vraag naar exotisch fruit uit Colombia groeit. Met name in clamshells verpakte, gepelde ready-to-eat physalis worden in grote aantallen verkocht," vertelt Sandra Riano van Novacampo, een Colombiaanse teler en exporteur van exotisch fruit die zich voornamelijk op de Europese markt richt.

"We verladen onze physalis, passiefruit en limes over zee. De containers doen er twee weken over om hun bestemming te bereiken. Gedroogde physalis is een nieuw product in ons assortiment, dat ook per zeevracht wordt verladen. Het is een natuurlijk product dat geen toegevoegde suikers bevat. Zowel verse als gedroogde physalis gelden als 'superfruit' en bevatten weinig calorieën en fructose. Ze ondersteunen gewichtsverlies en houden de bloedsuikerspiegel van diabetici op peil. De overige exotische fruitsoorten worden per luchtvracht verzonden. De gepelde physalis wordt in clamshells verpakt en in grote aantallen per luchtvracht verzonden. Overige exoten, zoals granadilla, baby-mango, maracuja, gele dragonfruit, tamarillo, cactusvijgen, ananasguave, guave en zuurzak, worden eveneens per luchtvracht geëxporteerd. Wekelijks verladen we ongeveer vier containers met fruit en 50 pallets met ready-to-eat, in clamshells verpakte, physalis per luchtvracht," vervolgt Riano. 

Ze vertelt dat de prijzen op de Europese markt goed zijn, evenals de vraag, met name nu het weer beter wordt en de meeste coronabeperkingen zijn versoepeld. "De prijzen worden in het land van herkomst beïnvloed door het weer, de binnenlandse vraag en de omvang van de opbrengsten. In Europa zijn de prijzen afhankelijk van het weer en de vraag. De winter en het voorjaar zijn hier onze voornaamste seizoenen. Europa is onze belangrijkste exportmarkt, waar we jaarrond aan programma's van klanten leveren."

Riano vertelt dat ook Colombia last heeft van de steeds hogere vrachttarieven. "Het is niet gemakkelijk voor ons en onze klanten, maar we moeten er ons bij neerleggen en proberen om te gaan met de hoge vrachttarieven en de stijgende prijzen van verpakkingen, meststoffen, arbeid, etc. Vertraagde zendingen raken ons hard, omdat we onze producten zo niet op tijd aan de programma's van onze klanten kunnen leveren en omdat de houdbaarheid van het fruit in het geding komt."


Sandra Riano in Boyacá, Colombia 

Novacampo heeft haar eigen plantages en heeft allianties gevormd met andere telers in Colombia en het Caraïbische gebied om jaarrond exotisch fruit naar Europa te kunnen exporteren. "We hebben onze eigen plantages en we werken samen met meer dan 300 telers. We bieden hen technische ondersteuning om de productkwaliteit en voedselveiligheid te garanderen en er zeker van te zijn dat het fruit voldoet aan de Europese MRL-normen. Daarnaast sponsoren wij het verkrijgen van de certificeringen die nodig zijn voor de export naar de Europese markt, zoals GlobalGAP, Rainforest, Fairtrade, etc. We telen ons fruit met name in de Colombiaanse regio's Cundinamarca en Boyacé, maar ook in de Caraïben. Eigenlijk halen we onze producten uit alle delen van Colombia waar exoten worden geteeld," zegt Riano tot slot.  

Voor meer informatie: 
Sandra Riano
Novacampo
Tel: +49 160 946 10582
sandra@novacampo.com 
www.novacampo.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven