Peruaanse gemberexport -18,8% in eerste twee maanden 2022

De Peruaanse gemberexport kende een jaar-op-jaar daling van 18,8% in de eerste twee maanden van 2022. Peru ontving € 14,05 miljoen voor zijn gember in januari en februari. Volgens de Vereniging van Exporteurs (Adex) is de daling van de export het gevolg van een overaanbod aan product.

“Vanwege de hausse in 2020 en ondanks het feit dat ons land in een bevoorrechte positie verkeerde met prijzen die boven het marktgemiddelde lagen en nagenoeg zonder concurrentie, veroorzaakte het overaanbod aan product een prijsdaling. Die krimp had voorkomen kunnen worden als Peru een uitgekiende strategie had gehad om aan de top van de export van dit superfood te blijven”, zegt Susana Yturry Farge, manager Tuinbouwexport bij Adex.

In 2020 was Peru de derde exporteur van gember met een omzet van € 101,43 miljoen, na China en Nederland. Vele telers werden aangetrokken door de goede resultaten van dit gewas in 2020.

Gezien de situatie, roept Yturry alle spelers in de keten op om gecoördineerd samen te werken en de concurrentiepositie van het land te handhaven. Publiek-private samenwerkingen moeten de teelt duurzaam maken.

Volgens de handelsstatistieken van Adex bereikte de Peruaanse gember in de eerste twee maanden van 2022 in totaal 19 bestemmingen. De Verenigde Staten (€ 7,52 miljoen) voerden de ranglijst aan met een aandeel van 53,4%, ondanks een krimp van 33,6%. De tweede plaats werd ingenomen door Nederland met € 2,27 miljoen, gevolgd door Zuid-Korea, Canada, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Mexico en de Dominicaanse Republiek.

Bron: portalportuario.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven