Carlos Llambrich van het Spaanse Llamfruit:

"We zijn 12 dagen later begonnen, maar de prijzen zijn goed"

Het kersenseizoen is in de vroegste teeltgebieden van het noordoostelijke Spaanse gewest Aragón met twee weken vertraging begonnen vanwege koud voorjaarsweer met af en toe ook vorst. De afzet begint met goede prijzen, want de consument smacht weer naar dit mooie seizoensproduct.

"We zijn deze week begonnen met het verzenden van de eerste volumes, 12 dagen later dan vorig seizoen", zegt Carlos Llambrich, manager van Llamfruit Cherry.

"De lente was kouder en bewolkter dan normaal en eind maart hebben we ook vorst gehad, die onze percelen in Mequinenza trof, en dan vooral de rassen Santina en Chelan. Toch is de teelt in andere gebieden rond Zaragoza en Lleida veel harder getroffen", voegt hij eraan toe.

"We zullen ongeveer 20% van de oogst missen, hoewel de grote maten de volumes misschien nog wat kunnen compenseren. Want dit jaar hebben we grote maten in overvloed", legt de teler en exporteur uit, die bevestigt dat de kwaliteit dit seizoen buitengewoon is. "Nooit eerder zijn we een kersenseizoen begonnen met zo weinig problemen wat cracking betreft."

Het weer is nu zonnig en warm, wat de vorming van het fruit bevordert. Dat zal de vraag naar de kersen zeker ten goede komen. Bijna alle Spaanse en andere Europese teeltgebieden lopen vertraging op.

"De telefoon staat al dagen roodgloeiend. Klanten vragen onophoudelijk wanneer we eindelijk kunnen beginnen te laden. Na de lange wintermaanden is er altijd veel interesse in een seizoensproduct als dit. We dachten dat het oponthoud tot lagere prijzen zou leiden, maar blijkbaar is er in de andere vroege gebieden ook niet veel fruit beschikbaar. De startprijzen zijn goed en we hopen dat de prijzen door het algemene gebrek aan volumes in Europa op peil kunnen blijven, met name in juni, de maand met de hoogste aanvoer", vertelt Carlos Llambrich. "Er zullen overigens niet alleen kersen ontbreken, want het gebrek aan perziken, nectarines en abrikozen is nog veel groter. Er zijn zelfs veel minder meloenen en watermeloenen op de markt", voegt hij eraan toe.

Toch wordt gevreesd dat Turkije omwille van de oorlog het grootste deel van zijn productie naar de EU zal zenden, wat de belangrijkste markt is voor Spaanse kersen. "Het is nog vroeg om dat met zekerheid te stellen, aangezien Turkije iets later begint", zegt Carlos, die dit jaar zijn verkoop op de Europese markt zal richten. "De afgelopen jaren zijn we behoorlijk gegroeid in Azië en het Midden-Oosten, maar dit jaar zijn de luchtvrachtkosten zo hard gestegen en is het ook moeilijk om ruimte te vinden in de vliegtuigen. Als het mogelijk is om deze stijging van de kosten door te rekenen in de uiteindelijke prijs, zullen we mooie hoeveelheden blijven verzenden. Maar ik vrees dat we onze export naar verre bestemmingen zullen moeten inperken dit jaar. Europa is veel interessanter."

Voor meer informatie:
Carlos Llambrich
Llamfruits Cherry S.L.
Tel: +34 618 996 701 (Spanje)
carlos@llamfruit.com
www.llamfruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven