Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese hazelnootleveranciers richten 'Group Corylus Europae' op

Na verscheidene online-vergaderingen en een persoonlijke bijeenkomst in Piëmont afgelopen november hebben telersverenigingen en onderzoekcentra die de drie belangrijkste hazelnootproducerende landen in Europa (Italië, Frankrijk en Spanje) vertegenwoordigen, besloten de 'Group Corylus Europae' op te richten.

De groep vertegenwoordigt bijna 80% van de Europese hazelnootteelt en heeft zich de volgende doelen gesteld:

  • een netwerk zijn voor de uitwisseling van informatie over alle aangelegenheden betreffende de Europese hazelnoot;
  • gezamenlijke acties opzetten, met name met de Europese Unie, ten gunste van de Europese hazelnootteeltsector;
  • samen een gemeenschappelijke identiteit op te bouwen en een duurzame en kwalitatief hoogstaande Europese hazelnootteelt te bevorderen.

Het doel van een dergelijk initiatief is de voedselsoevereiniteit te waarborgen en niet langer afhankelijk te zijn van import voor 80% van de Europese markt. Terwijl Europa tussen 50 en 150.000 ton hazelnoten levert, importeert het elk jaar 500.000 ton, voornamelijk uit Turkije. Deze doelstelling kan worden bereikt door een duurzame en kwalitatief hoogstaande teelt van hazelnoten te ontwikkelen, die perfect traceerbaar, gezond en veilig is en het milieu respecteert.

In een brief aan de Europese Commissie wijst de Group Corylus Europae op de belangrijkste problemen die de Europese sector ondervindt bij de bescherming tegen ongedierte, met name de hazelnootboorder en Aziatische wantsen.

Er worden concrete voorstellen gedaan en de Group doet een beroep op de Commissie en de Lid-Staten om:

  • op gecoördineerde wijze te werk te gaan en de procedures voor wederzijdse erkenning van toegelaten producten tussen Frankrijk, Italië en Spanje te bevorderen en te vergemakkelijken.
  • processen met beperkte toepassingen te bevorderen en waar nodig uitzonderlijke vergunningen te versnellen.
  • een specifiek programma goedkeuren voor onderzoek, veldproeven en overdracht, zowel van alternatieve bestrijdingssystemen voor de belangrijkste plagen en ziekten van de gewassen, als van alternatieve systemen of gewasbeschermingsmiddelen voor de bestrijding van nieuwe organismen. In dit verband herinnert de groep eraan dat de Europese Commissie zich er tijdens de jaarlijkse bilaterale bijeenkomst met Turkije over de hazelnootmarkt op 30 september 2021 toe heeft verbonden een gezamenlijk onderzoeksplan EU-Turkije te bevorderen met het oog op de uitwisseling van onderzoekslijnen en informatie over nieuwe plagen, met name voor de bestrijding van de bruingemarmerde schildwants.

De effecten van de klimaatverandering (droogte en hittestress, toename van plagen, verstoring van het evenwicht van de bomen, enz.) vormen ook een bedreiging voor de hazelnootteelt.

Tenslotte onderstreept de groep in haar brief dat de Europese hazelnootteelt, die uit gezondheids- en milieuoogpunt een van de beste ter wereld is, ook een van de kwetsbaarste is.

Group Corylus Europae zal verschillende keren per jaar bijeenkomen om gemeenschappelijke kwesties in de Europese hazelnootsector te bespreken. De Assembly of European Horticultural Regions (AREFLH) is belast met de coördinatie ervan.

De vertegenwoordigers van de Group Corylus Europae zijn de volgende:

Voor meer informatie:
Laetitia Forget
AREFLH  (Assemblée des Régions Européennes Fruitières Légumières et Horticoles)
+33(0)5 33 89 10 19
www.areflh.org
Twitter: @areflh

Publicatiedatum: