Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU en Ecuador, Colombia en Guatemala ondertekenen verklaring

"Leefbare lonen en de goedkoopste bananen aanbieden gaan niet samen"

Leden van de Vereniging van Europese Bananentelers (APEV) en telers uit Ecuador, Colombia en Guatemala kwamen onlangs in Brussel bijeen om een gezamenlijke verklaring op te stellen namens de gezinnen van de bananentelers die hun fruit aan de Europese markt leveren. Deze omvat onder meer voorstellen gericht op de "Farm to Fork'-strategie van de EU, die onderdeel uitmaakt van de Europese Green Deal.

'Van teler naar tafel' is een concept dat gericht is op het verkleinen van de klimaatvoetafdruk en het maken van een wereldwijde transitie om een robuust voedselsysteem te creƫren. Volgens leden van het Europese Parlement kunnen de hogere inputkosten desastreus uitpakken voor telers. Duurzaamheid is een concept waaraan Ecuadoraanse bedrijven zich aan moeten passen, en niet alleen uit concurrentieoverwegingen.

Volgens bananentelers, waaronder het Ecuadorian Banana Cluster, heeft de compliance met de Europese Green Deal geleid tot een verandering van het agrarische productiesysteem en brengt dit hogere kosten met zich mee. Zij voegen er het volgende aan toe: "Geografische, maatschappelijke, juridische, economische en zelfs politieke omstandigheden zorgen ervoor dat elk van onze landen de Farm to Fork-strategie anders moet benaderen." 

Telers stellen voor dat binnen het raamwerk van het concept van gedeelde verantwoordelijkheid de compensatie dient te refereren aan de reeds bestaande parameters en methodologieĆ«n, zoals bijvoorbeeld Fair Trade, dat de exogene impact en duurzaamheidsinspanningen van de keten erkent en hier tegenover een eerlijke prijs stelt. 

"Om deze reden staan wij erop dat de trend van lage prijzen wordt gekeerd omdat het excuus van het 'goedkoopste fruit aan kunnen bieden', waaraan de Europese retail nog altijd vasthoudt, niet strookt met de verwachting dat wij leefbare lonen blijven betalen, noch met het 'groene' beleid en de Farm to Fork-strategie. Dit zijn cruciale voorwaarden om de duurzaamheid van de bananenteelt te kunnen blijven garanderen," leggen de telers uit. 

Ook dringen zij er binnen het raamwerk van regionale samenwerking op het gebied van de bestrijding van Fusarium R4T en Black Sigatoka op aan om een alliantie te vormen om deze plagen terug te dringen. 

Internationale markten heroverwegen de prijs van een karton bananen op basis van de wereldwijde kostenstijgingen. "Zij moeten zich tevens bewust zijn van de maatschappelijke, ecologische en economische impact in onze landen wanneer wij ons niet wapenen tegen deze bedreigingen," zo stellen de telers, die aandringen op verder onderzoek naar rassen die resistent zijn tegen deze ziekten. 

Tot slot steunt het collectief de strijd tegen contaminatie met drugs in containers en de controle op drugssmokkel in consumerende landen.

Voor meer informatie: aebe.com

Publicatiedatum: