Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationale Vrouwendag

Fyffes brengt haar strijd tegen gendergerelateerd geweld onder de aandacht

Voorafgaand aan de jaarlijkse Internationale Vrouwendag heeft Fyffes besloten om de toewijzing van Europese donaties te richten op liefdadigheidsinstellingen die vrouwen ondersteunen die worden geconfronteerd met gendergerelateerd geweld, waaronder ook huiselijk geweld.

"Ons bedrijf heeft een bedrag van zo'n € 30.000 gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen die vrouwelijke slachtoffers van geweld ondersteunen, waaronder Women's Aid Ireland, Women's Aid England & Scotland, Frauen gegen Gewalt (vrouwen tegen geweld) in Duitsland, en de Blijf Groep in Nederland, een organisatie tegen huiselijk geweld. Voor de toekenning van donaties is gender een van de vier belangrijke aandachtsgebieden van Fyffes, samen met voeding, actie tegen klimaatverandering en onderwijs", zo laat Fyffes weten.

Tegelijkertijd heeft Fyffes - om haar eigen mensen en die binnen de toeleveringsketen te ondersteunen - haar Global Anti-Violence and Harassment Policy gepubliceerd, waarin het ILO-verdrag nr. 190 wordt erkend, dat in juni 2019 door The International Labour Organisation is aangenomen en waarin het recht staat benoemd van ieder mens op een werkplek die vrij is van (gendergerelateerd) geweld en intimidatie.

In Latijns-Amerika, waar de meeste Fyffes-producten worden verbouwd, is het verbeteren van gendergelijkheid een belangrijke prioriteit, zowel in de regio als in de gehele landbouwsector. Dit werd bevestigd toen Fyffes eind 2019 en 2020 haar eerste Human Rights Impact Assessment uitvoerde. Het doel van Fyffes is om de inclusie van vrouwen op de arbeidsmarkt te ondersteunen en hen te bevorderen tot gelijkwaardige partners van mannen teneinde een meer inclusieve werkplek te creëren.

Het bedrijf lanceerde in 2019 voor het eerst een trainingsprogramma voor gendergelijkheid, gebaseerd op het HERproject van Business for Social Responsibility (BSR), in Honduras en Costa Rica. Daarnaast werkt Fyffes samen met verschillende deskundige NGO's in Latijns Amerika, evenals met klanten, teneinde vrouwen mondiger te maken en haar twee gendergerelateerde doelen te bereiken, te weten:

  • het geven van training in het gendergelijkheidsprogramma aan 100% van de mensen op onze eigen locaties in Latijns-Amerika in uiterlijk 2025 en aan 50% van die van onze leveranciers in uiterlijk 2030; en
  • het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in onze eigen operaties in uiterlijk 2030. 

Vanwege de beperkingen voor klassikale training tijdens de COVID-19-pandemie, werkte Fyffes met BSR aan een digitale tool (HERessentials), die werd aangepast aan de Latijns Amerikaanse regio en nu wordt gebruikt in Belize, Costa Rica, Ecuador en Honduras. Hiermee wil het bedrijf haar eerste doel bereiken.

Volgens United Nations Women heeft de Covid-19-crisis geleid tot wat zij 'de schaduwpandemie' noemt: Als gevolg van factoren die zijn gerelateerd aan de pandemie is het niveau van huiselijk geweld en alle soorten geweld tegen vrouwen en meisjes toegenomen. Stella Davis, die leiding geeft aan het Fyffes Gender Equality Programme, zegt over de toewijding aan de Europese liefdadigheidsinstellingen: "Ik ben erg blij dat onze Europese bedrijven ervoor hebben gekozen hun aandacht te concentreren op dit zeer belangrijke probleem waarmee vrouwen over de hele wereld vandaag de dag worden geconfronteerd. Het geld zal zeer goed worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het financieren van hotlines in meerdere talen om migrantenvrouwen - die bijzonder kwetsbaar zijn - te helpen. Ook worden er onmiddellijke fondsen verstrekt aan deze vrouwen en hun families. Wanneer zij zich bevrijden van en weglopen uit een gewelddadige relatie, hebben ze vaak geen bezittingen meer." 

Voor meer informatie:
www.fyffes.com 

Publicatiedatum: