Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Beperkte beschikbaarheid luchtvracht leidt Vietnamese passiefruit naar alternatieve markten

Moc Chau Highland JSC, Vietnam, exporteert vers tropisch fruit uit Vietnam naar de Europese markt. De belangrijkste exportproducten zijn passiefruit en dragonfruit.

Passiefruit wordt in Vietnam het hele jaar door geteeld, met uitzondering van twee weken in maart, wanneer er minder fruit is als gevolg van het koude weer, en twee weken in juni en juli, wanneer de productie lager is als gevolg van het regenseizoen.

Passiefruit wordt geteeld in het zuiden van Vietnam en in sommige bergachtige streken in het noorden. De capaciteit van het Moc Chau Highland bedraagt 20-30 ton per hectare per jaar. Om de bodem gezond te houden, wisselen de telers gewoonlijk de gewassen jaar na jaar af, waarbij ze afwisselen tussen passiefruit en alternatieve gewassen zoals maïs of sojabonen.

Mandy Bui is hun exportmanager. Zij levert aan markten in heel Europa, waaronder in landen als Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Spanje.

Mandy: "Het fruit dat we oogsten voor de Europese markt is allemaal premium kwaliteit. Ongeveer vijf jaar geleden waren wij een van de eerste bedrijven die vers fruit per luchtvracht naar Europa begonnen te exporteren. Voordat Covid-19 toesloeg, waren er genoeg dagelijkse vluchten en was logistiek geen probleem. Nu is luchtvracht duur en minder beschikbaar geworden. Momenteel zijn vraag en aanbod stabiel, maar lager dan in de jaren voor Covid."

Vers passiefruit moet per luchtvracht worden geëxporteerd, omdat de houdbaarheid van het product relatief kort is. Dit jaar zijn de prijzen hoger dan vorig jaar. Het grootste probleem is dat de luchtvrachtprijzen hoog zijn.

Mandy: "We proberen nu markten te openen in Azië en het Midden-Oosten en Dubai. Maar de marktprijzen zijn daar lager en er is meer concurrentie. Een andere oplossing is dat we verkopen aan lokale verwerkingsbedrijven. Sinds Covid-19 zijn we begonnen te investeren in gedroogd fruit, dat over zee kan worden geëxporteerd. We drogen passiefruit, mango's, ananas en dragonfruit."

"Een andere verandering die we zien, is dat telers door de lagere exportvolumes overschakelen op andere gewassen zoals koffie, maïs en sojabonen. Als gevolg daarvan stijgen de kosten van fruit."

"Wij streven ernaar om vers tropisch fruit te leveren aan consumenten over de hele wereld en werken altijd nauw samen met Vietnamese telers om het beste fruit te telen, MRL's te controleren om de veiligheid en gezondheid te garanderen en te voldoen aan de MRL-eisen van de EU. Naast passiefruit en dragonfruit exporteren we ook rambutan, durian, jackfruit, lychee, longan, mango en andere tropische vruchten uit Vietnam. Het bedrijf werkt samen met telers om te voldoen aan Certificaat criteria waaronder FAIR Trade, GlobalGAP en sociaal certificaat GRASP."

"Vanaf 15 maart 2022 heeft Vietnam zijn grenzen opengesteld, commerciële vluchten zijn duurder en de luchtvracht is afgenomen.

Voor meer informatie:
Mandy Bui
Moc Chau Highland JSC Vietnam
sales.mocchauhighland@gmai.com
www.mocchauhighland.com
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven