Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking Spaanse Almendrehesa en Nederlandse Commonland

Amandelen uit biologische teelt

Van alle Spaanse regio’s telt Andalusië de meeste hectares amandelteelt. Op wereldvlak is het Zuid-Spaanse gewest ook een voortrekker van de biologische amandelproductie. En dankzij de steun van de Nederlandse stichting Commonland en de lokale vereniging AlVelAl is het ook een van de regio's in de wereld waar regeneratieve amandelteelt wordt toegepast.


Amandelpercelen in bloei (2022)

"Het project werd opgestart door een groep telers uit de provincies Almería, Granada en Murcia, meer bepaald uit de Altiplano van Granada, Los Vélez en Alto Almanzora, die bezorgd waren over de klimaatverandering, de bodemdegradatie, het risico van woestijnvorming en de ontvolking van de plattelands-gemeenschappen. Het project werd gelanceerd met de steun van Commonland en AlVelAl", legt Pablo García van Almendrehesa uit.

"Deze Nederlandse stichting doet aan landschapsherstel over de hele wereld door haar filosofie van de 4 "returns" toe te passen in productieve, stedelijke en bosgebieden: de bijdrage van het natuurlijk kapitaal (biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit), het sociaal kapitaal (jobs), het financieel kapitaal (langdurige winstgevende productie) en de inspiratie voor soortgelijke projecten."


De projectpartners

"In 2016 werd daartoe Almendrehesa opgericht, een bedrijf dat zich toelegt op de regeneratieve teelt van gewassen. Almendrehesa zet de producten van haar partnertelers af op de markten en draagt zo bij aan het creëren van duurzame amandelboomgaarden in de Altiplano", vertelt hij.

"De amandelboom is een belangrijk gewas in dit gebied. Hij past zich goed aan aan de droge omstandigheden en dankzij de regeneratieve biologische teelt hebben we een manier gevonden om een winstgevend business model aan te bieden aan telers die hier niet de mogelijkheid hebben om intensieve systemen op te zetten", legt Pablo García uit.

"Al onze telers moeten biologisch gecertificeerd zijn en aan een reeks voorwaarden voldoen. Het doel is dat ze het land waarop de amandelbomen groeien in ere herstellen en het beschermen tegen erosie, en dat ze natuurlijke hulpbronnen behouden en de biodiversiteit bevorderen. Ze telen er onze Pepita de Oro amandelen."

Pepita de Oro
De hoogwaardige amandel van Almendrehesa (een samenvoeging van "almendra – amandel" en "dehesa – bosweide", nvdr), die zonder irrigatiemogelijkheden wordt geteeld, wordt zeer gewaardeerd op de Centraal-Europese markt, vertelt Pablo. "Vanaf het begin houden we niet alleen het begrip duurzaamheid in het oog, maar ook de kwaliteit van onze speciaal geselecteerde producten die zich richten op het gezonde snacksegment. We gebruiken ecologische en composteerbare verpakkingen en we garanderen de traceerbaarheid van onze amandelen door alle informatie over de productie aan onze klanten te verstrekken." 


Producten van Almendrehesa

"We willen de consument een hoogwaardige amandel aanbieden, maar we streven ook naar mooie winstmarges voor de telers die hebben gekozen voor de regeneratieve teelt, zodat ze kunnen blijven investeren in hun boomgaarden."

"Daarom richten we ons met ons Pepita de Oro-merk tot alle markten die ons initiatief en de filosofie erachter waarderen. We zijn een project in ontwikkeling en daarom zijn we constant op zoek naar samenwerkingsverbanden, zowel met telers die zich willen aansluiten bij ons project als met markten die onze producten afnemen."

Voor meer informatie:
Pablo García
Almendrehesa
Tel: +34 950 032 373
https://almendrehesa.es

Publicatiedatum: